Kovács: Külföldről pénzelik a kormány kritikusait

A kormányszóvivő politikai támadásnak tartja a jogvédő szervezetek panaszait.

MNO
2017. 03. 10. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken úgy fogalmazott, hogy a migrációval kapcsolatban az elmúlt években már sokszor látott „koreográfia” ismétlődik most meg: külföldről pénzelt „úgymond jogvédő szervezetek” megalapozatlanul kritizálják a magyar kormányt, amire „megfelelőképpen reagálnak” a brüsszeli bürokrácia, valamint az ottani baloldali és liberális pártok soraiból.

Az egyik ilyen tiltakozó szervezet a több mint ötven éve működő, Nobel-békedíjjal is kitüntetett Amnesty International – európai igazgatóhelyettesük, Gauri van Gulik pedig szerdán durván jogsértőnek nevezte a szigorítást. „A menekülteket és migránsokat konténerekbe zárni nem menekülteljárás – az éppen annak a megtagadása” – figyelmeztetett az amnestys vezető. A másik, jelentősebb tiltakozó a Magyar Helsinki Bizottság, aminek működésével korábban még nem volt baja a Fidesznek, sőt 2010-ben Gulyás Gergely még állami kitüntetést is javasolt a szervezetnek – igaz, az MHB akkor éppen a 2006-ban elkövetett jogsértésekkel foglalkozott.

A brüsszeli bürokráciát pedig az Európai Bizottság képviselheti a kormányszóvivő értelmezésében: az EB a magyar szigorítás elfogadása után jelezte, két héten belül Magyarországra küldi migrációs kérdésekért felelős európai biztosát, Dimitris Avramopoulost hogy „komoly tárgyalásokat” folytasson a magyar kormánnyal az ügyről.

Kovács Zoltán mindenesetre bizakodó, szerinte be fogják bizonyítani, hogy a törvény teljes mértékben összhangban van az Európai Unió (EU) jelenlegi szabályozásával – írja az MTI. Egyébként Lázár János kancelláriaminiszter is hasonlóan gondolkozik, csütörtökön például arról beszélt, hogy Ausztriának segítünk a menedékkérők tranzitzónába zárásával.

Kovács Zoltán a rádióműsorban az életből vett tapasztalatokra hivatkozott, szerinte az elmúlt években kiderült, hogy a migránsok „üzemszerűen élnek vissza” a politikai menedékjog iránti kérelemmel, amelyet arra használnak fel, hogy eltűnjenek a schengeni határokon belül. Épp ezért, minden eszközzel biztosítani kell, hogy az illegális bevándorlók ne léphessenek az EU területére.

A kormányszóvivő Paks II.-ről is beszélt, leszögezve: a beruházás az olcsó elektromos áram kulcsa a következő ötven-hatvan évre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.