Lázár: Álvita folyik az ügynöklisták körül

Nem az ügynök-, hanem a megrendelői listát hozná nyilvánosságra a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

MNO
2017. 03. 17. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álvita folyik az ügynökkérdésről Lázár János szerint, a Miniszterelnökséget vezető miniszter erről „Kádár-huszárok és pártkatonák – Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989” című kiállítás megnyitóján beszélt választókörzetében. Lázár az MTI-nek nyilatkozva elmondta, miközben az ügynöklista nyilvánosságra hozatala körül zajlik a közéleti vita, huszonhét éve várat magára az igazi tettesek, a megrendelők megismerése. – Ezért nem árt tudni, kik voltak azok, akiknek a párttagság sem volt elég, hogy kivegyék a részüket a rendszerből – fogalmazott a miniszter. Szerinte más volt a felelőssége annak, aki 1957 után lépett be a munkásőrségbe, mint annak, aki karriervágyból vagy megfelelési kényszerből, a hetvenes-nyolcvanas években csatlakozott a szervezethez.

– Nem vendettát akarunk itt Hódmezővásárhelyen, hanem bocsánatkérést és a hibák beismerését – húzta alá Lázár. A miniszter ugyanis kezdeményezte, hogy Hódmezővásárhelyen hozzák nyilvánosságra a csaknem ezer munkásőrnek és karhatalmistának a nevét, aki részt vett az 1956-os forradalom leverésében. A kiállításnak otthont adó Emlékpontban ugyanis tavaly óta kutatják az 1956-os eseményeket, idén a megtorlásokra fókuszálnak. Az intézet vezetője, Miklós Péter elmondta, ősszel várhatóan megjelenik egy kötet, amiben szerepelni fog a több mint 950 munkásőr és karhatalmista neve.

Lázár szerint a tettesek kilétének nyilvánosságra hozatala azért is fontos, mert 1990 óta a Kádár-rendszer gaztetteiért Magyarországon senkit sem vontak felelősségre, senki sem került börtönbe.

– Egyre inkább elmosódnak a határok gyilkos és hős között – jelentette ki a miniszter, s hozzátette: Kádár Jánost Szent István és Mátyás király után az egyik legjelentősebb történelmi személyiségnek tartják az emberek, holott „Kádár nem volt több egy köztörvényes gyilkosnál”.

Az eseményen részt vett Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója is. A kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a munkásőrség egy időben nagyobb létszámú volt a néphadseregnél, és bár utánpótlást, az úgynevezett Ifjú Gárdát nem sikerült létrehozni, a szervezet „néhány évtizedre mégis elintézte az ország sorsát”.

Hozzátette: a hódmezővásárhelyi munka példaértékű kell, hogy legyen más települések számára, hogy elkészítsék saját munkásőr-kiállításukat.

A Hír TV szerint Lázár ma a Heinekent is elővette Hódmezővásárhelyen. A miniszter a helyi hírportál szerint azt mondta, nehéz hetek elé fog nézni a holland sörgyár, mert ő a végletekig elszánt az Igazi Csíki Sör és egyáltalán a magyar sör védelmében. Közben az állami hírügynökség arról ír, hogy a kormány megvizsgálná a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátóipari vállalkozások viszonyát. A Heineken és az Igazi Csíki Sör közötti vita alapja, hogy a cég szerint a székely kézműves sör az ő egyik márkájukat bitorolja. Ezt később egy bírósági döntés is kimondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.