Nem tetszik az iskolai lövészet a szakszervezeteknek

A helyettes államtitkár szerint többen kérték, hogy bekerülhessen a kerettantervbe az oktatása.

MN
2017. 03. 27. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többen fordultak az elmúlt hónapokban az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy olyan kerettanterv kialakításában gondolkoznak, amelyben megjelenne a lövészet és a küzdősport – mondta a Magyar Időknek Maruzsa Zoltán, a tárca köznevelési helyettes államtitkára.

Az Emmi felkarolta ezeket az ötleteket, és nekilátott a kidolgozásnak, illetve az erről való párbeszédnek. Felmerült az is, hogy tankerületenként megteremtsék a lövészet és a küzdősportok infrastrukturális hátterét, ami az oktatáson túl a helyi lakosság sportolási igényeit is kielégítheti – közölte.

A Pedagógusok Szakszervezete azonban a lőfegyver használatát lelkiismereti okokra hivatkozva problematikusnak tartja – mondta a lapnak Galló Istvánné, a szervezet elnöke. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pedig úgy véli, egyáltalán nincs szükség a diákok militarizálására.

Maruzsa Zoltán a kritikákra reagálva hangsúlyozta: egyáltalán nem arról van szó, hogy kötelező lenne mindenkinek részt venni a sportlövészeten. „Ez megengedő kerettantervi szabályozás lesz. Intézményeknek sem kötelező, és intézményeken belül sem kötelező minden diáknak. Ha valaki lelki­ismereti okokból nem szeretne részt venni a sportlövészetben, annak természetesen nem kell majd lőnie” – ismertette a minisztériumi álláspontot. A diákok militarizálására utaló megjegyzés kapcsán azt mondta, semmi olyan állítás, deklaráció nem hangzott el senki részéről, amely ezt megalapozná, állítása szerint ezek teljesen légből kapott, minden alapot nélkülöző gondolatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.