Ötezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba

Kétharmadára esett vissza a csecsemő- és kisgyermeknevelői szakra bejutni vágyók száma.

Hutter Marianna
2017. 03. 30. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám ötezer fővel kisebb a tavalyinál – derült ki Palkovics László oktatási államtitkárnak és Gloviczki Zoltánnak, az Oktatási Hivatal (OH) elnökének csütörtöki tájékoztatásából. Mint Palkovics felhívta a figyelmet, bár a demográfiai adatok nem indokolják, az érettségizők száma csökken, a jelentkezőké azonban 2014 óta 105–111 ezer között mozog. Ez azt jelenti, hogy a felvételizők száma az elmúlt időszakban meg sem közelítette a hét évvel ezelőtti 140 ezer jelentkezőt vagy a 2004-es rekordot, amikor még 167 ezren kívántak bejutni a felsőoktatásba. Ugyanakkor az idei jelentkezők közül mindössze 71 ezer diák adott be kérelmet alapképzésre, vagyis ők azok, akik újonnan kezdik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas képzésre több mint 91 ezren jelentkeztek 2017-ben, önköltséges képzést pedig mintegy 15 ezren jelöltek meg. Ezek az előző évinek megfelelő arányok.

Az alapképzésben és osztatlan mesterképzésen legnépszerűbbnek a gazdaságtudományok bizonyultak, ezt a jelentkezők 16,3 százaléka választotta. Igaz, ez enyhe visszaesés 2016-hoz képest. Második helyen a pedagógusképzés végzett, amelyre idén többen jelentkeztek, mint tavaly. Utóbbit Palkovics László annak tulajdonította, hogy javult a tanári szakma presztízse, és jó irányú változások történtek. A műszaki területre bejutni kívánó hallgatójelöltek aránya azonban 14,3 százalékról 13,5-re csökkent, de még így is ez bizonyult a harmadik legnépszerűbbnek.

Az előző évhez képest idén többen választották az orvos- és egészségtudományokat, az informatikát és a művészeteket. A bölcsészettudományi, illetve jogi stúdiumokat választók aránya viszont stagnált. A kormány ugyan évek óta igyekszik népszerűsíteni a természettudományos képzéseket, az államtitkár kénytelen volt elismerni, hogy itt lényegi javulás egyelőre nem történt, így a közeljövőben programok indulhatnak a helyzet javítására. Igaz, az továbbra is kérdéses, hogy a szakközépiskola szakgimnáziummá alakítása – melynek során a természettudományos tárgyak óraszámát csökkentették – hogyan fogja befolyásolni a jelentkezők számát.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a gazdálkodás és menedzsmentet jelölték meg első helyen a legtöbben, több mint 3800-an szeretnének ősztől ezen a szakirányon tanulni. Második helyen a mérnök-informatikai szakirány, míg harmadikon az óvodapedagógia végzett. Ugyanakkor kétharmadára esett vissza az első helyen csecsemő- és kisgyermeknevelő szakot választók száma, így míg tavaly ezeken a képzéseken közel 2050 jelentkezőt regisztráltak, idén már kevesebb mint 1400-at. A jelentkezések csökkenésének köze lehet ahhoz, hogy a középfokú végzettségű bölcsődei dolgozók januártól több pénzt vihetnek haza. Ennek oka részben az, hogy az idei évtől magasabb lett a minimálbér és a garantált bérminimum összege, illetve az is, hogy az érintett dolgozók pótléka megnőtt, így januártól nettó 20–36 ezer forinttal egészítik ki fizetésüket.

Pozitívum, hogy több száz fővel nőtt a gyógypedagógiára jelentkezők, illetve az ápolás és betegellátás iránt érdeklődők száma, míg valamennyivel többen jelentkeztek óvodapedagógusnak is. Utóbbit azzal magyarázta Palkovics László, hogy pozitív hatást gyakorolt a pedagógus-életpályamodell bevezetése, illetve hogy a hároméves kortól kötelező óvodáztatás miatt több óvodapedagógusra van szükség.

A legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, a Debreceni Egyetemre, illetve a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztek. A leggyorsabb jelentkezőnek mindössze hat percre volt szüksége kérelme kitöltéséhez. A jelentkezők átlagéletkora 24 év, a legidősebb közülük 75 éves. Hogy végül kinek sikerül bejutnia a felsőoktatásba, az várhatóan július 26-án derül ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.