Ráérős harc a civilek ellen

Még időpontot sem küldött a kormány az ötpárti találkozóra. Péterfalviék beszámolót kérnek Németh Szilárdtól.

Markotay Csaba
2017. 03. 17. 17:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre sem időpontot, sem konkrét tervezetet nem kaptak az ellenzéki pártok arra az ötpárti találkozóra, amelyet a Fidesz kezdeményezett a napokban a külföldről támogatott szervezeteket érintő törvénytervezet ügyében – tudtuk meg. Lapunknak a jobbikos Gyöngyösi Márton azt mondta, hogy hozzájuk semmilyen megkeresés nem érkezett eddig, de ha lesz konzultáció a civilek ügyében, azon biztosan részt vesznek. Az LMP-nél szintén azt mondták, hogy konkrétumokról egyelőre nem tudnak, még az időpontról sem, de a részvételüket ők is ígérik.

Vagyis a Fidesz az év elején hiába hirdetett nyílt háborút egyes Soros György által is támogatott civilek ellen, a harc a jelek szerint mégsem olyan sürgős a kormánypártnak. Pedig Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke akkor megüzente: „A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége.” Németh Szilárd egyébként akkor több szervezetet is megnevezett (TASZ, Helsinki Bizottság, Transparency International).

Éppen két hónapja, január közepén pedig a Jobbik kezdeményezésére tartottak találkozót a civil szervezetek átláthatósága ügyében a pártok, csakhogy arra az MSZP és a KDNP el sem ment, a Fidesz pedig érdemben nem, csak két szakértővel képviseltette magát. Akkor egyébként többek között az hangzott el, hogy szükséges az átláthatóság növelése a civil szervezeteknél, de ennek mindenkire egységesen kell vonatkoznia, azaz nem jó, ha ebből boszorkányüldözés lesz. Azt pedig a résztvevők elfogadhatatlannak nevezték, hogy a kormány meg akarja félemlíteni azokat a civileket, akik a kormánnyal szemben kritikát fogalmaznak meg. Több kérdést is felvetettek a résztvevők: vajon az uniós források külföldi pénznek számítanak-e, mi van azokkal a nemzetiségi szervezetekkel, amelyek az anyaországból kapnak támogatást, illetve különbséget tesznek-e abban, hogy a civilek közpénzt vagy magánadományokat használnak fel.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a múlt hétfőn azt ígérte, hogy a frakció még márciusban benyújtja a javaslatát, de a végső szavazás előtt megvárják, mi lesz az ügyben rövidesen induló nemzeti konzultáció eredménye. Ez utóbbi egyébként nem akadálya annak, hogy a javaslatot beterjesszék a parlamentnek – tette hozzá Kósa. (A konzultációval a Fidesz vélhetőleg letudja majd a javaslat társadalmi vitáját is, annak ellenére, hogy a témáról nem kérdezték meg az érintett szervezeteket.) A konkrét javaslatot azonban azóta sem terjesztették elő, így nem tudni például, hogy mekkora lesz az az összeg, amely fölött – külföldi támogatás esetén – arra köteleznék a civil szervezeteket, hogy hozzák nyilvánosságra, kik a támogatóik, milyen összeget és milyen céllal kapnak tőlük.

– A titkosszolgálatok nem használhatók fel belpolitikai, pártpolitikai célból. Ha ilyesmi történne, az a demokratikus jogállamiságot veszélyeztető súlyos törvénysértés lenne – ezt pedig már a HVG.hu kérdésére közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A portál azért tett fel kérdéseket az ügyben a Péterfalvi Attila által vezetett hivatalnak, mert Németh Szilárd Fidesz-alelnök többször utalt arra, hogy a titkosszolgálatoktól kérte a civilek átvilágítását. Sőt a politikus azt is jelezte, a szolgálatoktól kapott információ alapján tudja, hogy például az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet több pénzt kapott a Soros-féle OSI-tól (Open Society Institute), mint amennyit bevallott. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint ezek után tisztázni kell azt, hogy a civil szervezetek teljes átvilágításának kezdeményezése a törvényes keretek között valósult-e meg. Egyúttal jelezték, írásbeli felvilágosítást kérnek az ügyben Németh Szilárdtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.