Római-part: közös nyilatkozatot adtak ki aggódó szakértők

Objektív döntés-előkészítést kérnek a Fővárosi Közgyűléstől.

MN
2017. 03. 27. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés ismét dönteni készül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről, a védekezés módjáról és nyomvonaláról. Döntésükkel és szavazatukkal 55 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát, továbbá a Római-part, Budapest egyik utolsó természetes partszakaszának jövőbeli sorsát határozzák meg – írják a nyilatkozatban. Hozzáteszik: civil csoportok, szakértők és a Római-part természetes jellegének megőrzéséért indított petíció több mint 10 ezer aláírója nevében szeretnék elérni azt, hogy teljes körű, objektív döntés-előkészítés nélkül ne döntsön a Fővárosi Közgyűlés a Római-part jövőjéről és a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről.

„A védekezési nyomvonal partra való áthelyezése komoly kockázattal járna az öblözet lakóira nézve, és nemcsak fák pusztulnának el, hanem egy egyedülálló természeti táj semmisülne meg végérvényesen. Hét év után változatlanul megoldatlan a térség árvízvédelme és településrendezése, nincsenek tervek a Római-part jövőjét illetően.”

Mint írják, nem vitatják a BME-tanulmány készítőinek geotechnikai jártasságát, de azt megkérdőjelezik, hogy a szakvélemény készítőinek van-e kompetenciájuk teljes körű döntés-előkészítő dokumentum készítéséhez.

„A BME által jegyzett és közzétett egysíkú tanulmány alapján nem hozható felelősségteljes határozat. Optimális döntés csak átfogó szemlélettel, a szaktervezők és a környezeti hatásvizsgálat szakértői által megvalósíthatónak minősített beruházásról hozható. Amennyiben ez nem történik meg, visszafordíthatatlan folyamatok indulnak be mind a kockázatos árvízbiztonság, mind a környezetpusztítás tekintetében.”

A nyilatkozatot aláírta
– Bardóczi Sándor (tájépítész mérnök, vezető tervező, címzetes egyetemi docens)
– Dr. Csemez Attila (tájépítészmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár)
– Beleznay Éva (várostervező építész)
– Ébert Ágoston (építészmérnök)
– Gadó György (erdőmérnök)
– Lányi András (író, filozófus)
– Tosics Iván (szociológus, városkutató)
– Tóth Andrásné (környezetvédelmi szakértő)
– Osskó Judit (építész, televíziós szerkesztő)
– Polyák Levente (urbanista)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.