Több száz fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. hétezer négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon.

MNO
2017. 03. 01. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) hétezer négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon. Az építkezés előkészületei zajlanak, elkezdték kivágni a fákat: összesen 246 fa lesz a gigaprojekt áldozata, és mindössze 94-et ültetnek helyettük – írja az Átlátszó.

A helyszínen dolgozó munkások is megerősítették az Átlátszó munkatársainak, hogy már elkezdték a területen a fák kivágását – erről a helyszínen tuskók, fűrészpor és levágott ágak tanúskodtak.

A portál a BGYH-tól megkapta a beruházással kapcsolatos dokumentumokat. A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda által készített kertépítészeti műleírásban az olvasható: „A területen kivágásra kerül 246 fa 3700 cm átmérővel. Átültetésre kerül 7 db idős tiszafa erős visszavágást követően és egy kis mamutfenyő. A fák kivágására az épület építése, a burkolt felületek kialakítása és a fák egészségi állapota miatt (11 db) kerül sor. A kivágott fák pótlására telken belül elültetésre kerül 94 db 30/35 méretű fa, összesen 940 cm átmérővel.”

Tehát összesen 246 fát vágnak ki, ebből 11-et egészségi okok, 235-öt pedig a fürdőkomplexum miatt. Helyettük 94-et ültetnek, vagyis a kivágott fák mindössze 38 százalékát pótolják újakkal, és azok a kivágottak átmérőjének csupán a 25 százalékát teszik ki.

Azzal kapcsolatban, hogy a Csillaghegyi strandon jelenleg folyamatban lévő beruházás során pontosan milyen fejlesztések és átalakítások valósulnak meg, a BGYH közölte: az önerőből, állami támogatás nélkül megvalósuló projektben a Csillaghegyi strand területén egy 7000 négyzetméteres, teraszos kialakítású fedett fürdő létesül, amelyet összekötnek a meglévő, felújítandó bunkerépülettel.

A hegyoldalban épülő, hétszintes létesítményben helyet kap egy 33×25 méteres úszómedence – amely alkalmas lesz úszóversenyekre és vízilabda-mérkőzésekre is –, tanmedence, wellnessrészleg, panorámás étterem, egyik szintjén pedig egy 500 négyzetméteres gyerekparadicsom létesül, hogy a kisgyermekes családok egész évben fürdőzési lehetőséget találjanak a fővárosban.

Létesül egy szaunavilág is, amely kibérelhető területként, a fürdőtől elzártan is üzemelhet, ehhez a külső bejárathoz váltókabinos öltözőcsoportot terveztek vizesblokkal. A szaunavilágban helyet kap aromaszauna, ördögszauna, gőzkamra, nagyméretű, panorámás finn szauna hideg és meleg vizes merülőmedencével.

A külső teraszon körpanorámás élménymedencét terveznek. A fürdő üzemeltetéséből adódó elfolyó vizek hőtartalmának további kihasználására hőszivattyús rendszereket építenek ki, amelyek az épület fűtését szolgálják. A napenergia felhasználásához napelemeket és napkollektorokat állítanak munkába, amelyek az épület használati meleg vizét és részben elektromos ellátását biztosítják.

A 3,1 milliárd forintos beruházás időtartama 20 hónap, az új komplexum megnyitása 2018 nyarán várható.

Az Árpád Forrásfürdő fejlesztésére vonatkozó közbeszerzést még szeptemberben írta ki a BGYH, és decemberben kötött szerződést a Kalotherm Zrt.-vel, amely 3,1 milliárd forintért végzi el a munkát. A Csillaghegyi strand fejlesztését végző Kalotherm Zrt. régi partnere a BGYH-nak, ő újította fel a Gellért, a Lukács, a Rudas és a Széchenyi gyógyfürdőt is. A gödi Szabó Lajos tulajdonában lévő Kalotherm nettó árbevétele az elmúlt öt évben 3–7 milliárd forint között volt, adózott eredménye pedig 50–300 millió forint között mozgott – írja az Átlátszó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.