Tovább magyarázkodik Palkovics: Nem a CEU ellen szól a törvényjavaslat

Az oktatási államtitkár szerint a kormány nem akarja ellehetetleníteni a Közép-európai Egyetem működését.

MN
2017. 03. 30. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehetetleníti el a működést, nem diszkriminatív és nem a Budapesten működő Közép-európai Egyetem (CEU) ellen szól a felsőoktatási törvény kezdeményezett módosítása – jelentette ki az ATV csütörtök reggeli műsorában Palkovics László oktatási államtitkár, aki szerint nincs rá ok, és kicsi is a veszélye annak, hogy az intézmény elhagyja Magyarországot.

Az ATV-ben Palkovics a törvénymódosítás okaként említette, hogy szeretnék elkerülni a „kamuegyetemek” magyarországi megjelenését, hangsúlyozva, hogy a CEU nem tartozik ezek közé, a közéleti és médiareakciókra utalva pedig azt mondta, az intézmény érdekérvényesítő képessége „talán erősebb”, mint társaié.

Palkovics László megjegyezte, el fogják magyarázni az ügyben fellépő nagyköveteknek, hogy az a cél: „valós egyetemek” működjenek az országban, hangot adva azon álláspontnak, hogy attól egyetem egy egyetem, hogy abban az országban is folytat képzést, ahol kiadja a diplomáját. Az államtitkár kérdésre válaszolva azt jelezte: előzetesen nem tárgyaltak a törvényjavaslatról a CEU-val, mert nem volt erre idő.

Korábban megírtuk, hogy a javaslat csak olyan egyetemek fenntartását engedélyezné, amik az anyaországban is fenntartanak oktatási intézményt. Ez többek között teljesen ellehetetlenítené a Budapesten működő, nemzetközileg elismert CEU-t is, amit nem mellesleg a kormány által gyakran ostorozott Soros György amerikai üzletember alapított. A CEU diszkriminatívnak tartja a kedden benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

Miután szerda este Michael Ignatieff-fel, a Közép-európai Egyetem rektorával tárgyalt Palkovics László, az államtitkár hangsúlyozta: nem látja indokoltnak a kormány, miért kellene visszavonnia a külföldi egyetemek magyarországi működéséről szóló törvénymódosító javaslatot. Palkovics azzal érvelt, hogy a kormány célja a külföldi egyetemek magyarországi működésének rendezése – az pedig vitán felül áll, hogy a területen számos szabálytalanságra derült fény, az erről szóló jelentés tényszerű. Az egyetem által felvetett problémákra ugyanakkor Palkovics László egyfajta kiskaput említett: a kormány kész nemzetközi megállapodást kötni az Egyesült Államok kormányával a CEU és a másik három érintett amerikai intézmény ügyében.

Az Oktatói Hálózat nyílt levélben állt ki csütörtökön a CEU mellett, álláspontjuk szerint a felsőoktatási törvény Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere által benyújtott módosítása a minden tekintetben sikeres intézményt ellehetetlenítené. A szervezet a javaslat visszavonására szólította fel a tárcavezetőt. Kiemelték: a Közép-európai Egyetem 25 éve a magyar tudomány és felsőoktatás szerves része, a honi akadémiai élet egyik legjelentősebb és nemzetközileg is legsikeresebb műhelye, a külföldiek mellett sok magyar hallgató, oktató és kutató szellemi otthona. Mint írták, az egyetemi rangsorokban elért előkelő helyezései alapján a CEU a magyar kormányzat által olyannyira vágyott akadémiai kiválóság, nemzetközi versenyképesség megtestesítője. A törvényjavaslat ezt a minden tekintetben sikeres intézményt mondvacsinált és diszkriminatív feltételek bevezetésével egyszer s mindenkorra ellehetetlenítené – értékeli az Oktatói Hálózat, amely tiltakozását fejezte ki a szerintük a felsőoktatásba való durva kormányzati beavatkozás, a tervezett törvénymódosítás ténye és módja ellen.

Az Oktatói Hálózat felszólította Balog Zoltánt, hogy haladéktalanul vonja vissza a „méltatlan és diszkriminatív” törvényjavaslatot. Egyúttal felszólították a magyar felsőoktatási intézmények vezetőit és a Magyar Rektori Konferenciát, hogy álljanak ki a magyar felsőoktatás integritásának védelmében, és tiltakozzanak a kormány „önkényes és jogtalan” támadásai ellen, amelyek most éppen a CEU-t sújtják, de szerintük az egész tudományos és oktatási szféra számára is fenyegetést jelentenek.

Korábban a Közép-európai Egyetem egyik oktatója is hangot adott véleményének. Zawadowski Ádám, aki a Princetonon doktorált, Bostonban tanított, majd hazajött a CEU-ra, hogy segíthessen egy jó magyar egyetem működtetésében, a magyar közgazdaság-tudomány alakításában, most felháborodott az intézmény ellehetetlenítésének kísérletén, és ezért levelet írt ismerőseinek. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sorait itt olvashatja.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.