Uniós pénzzel támogatta rokonát a Mol vezére?

Vidéki vállalkozások helyett Budapestre érkezett a támogatás, Hernádi Zsolt rokona is örülhetett.

MNO
2017. 03. 01. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Durva visszaélések történhettek az induló innovatív magyar vállalkozásoknak szánt Jeremie-programban, az uniós forrásból a Molt vezető Hernádi Zsolt egyik rokona és Garancsi István üzleti érdekeltsége is százmilliókat kapott – írja a Direkt36.

A tényfeltáró portál a Forbestől kapott, több mint 25 ezer dokumentumot tartalmazó anyagot dolgozta fel és értékelte ki a magazin számára. A portál ennek kapcsán idézi a Forbes legújabb számát, amiben a Jeremie-programmal foglalkoznak.

A Forbes szerint az Európai Unió olyan súlyos szabálytalanságokat talált a programban, hogy 2015-ben hónapokig szüneteltették a pénzek kifizetését, valamint 4,3 milliárd forintos büntetést is kiszabtak a program kapcsán. A legkomolyabb brüsszeli kifogás az volt, hogy sok, uniós forrásból támogatott vállalkozás Budapesten és környékén működött – bár elvileg csak a fejletlenebb régiók cégeinek járt volna a keretből.

A Forbes cikke emellett részletesen foglalkozik azzal a Jeremie-alappal is, amelyet Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a cége kezel. Kiderült többek között, hogy a Hernádi-féle tőkealap 840 millió forinttal támogatta a Mol-vezér rokonát és annak közeli ismerősét (egy esztergomi fideszes önkormányzati képviselőt) abban, hogy – egyébként nem túl innovatív – ingatlanügyleteket bonyolíthassanak le. A Forbes rámutat, Hernádi alapja szorosan együttműködött a Jeremie-programban szintén részt vevő, a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Garancsi Istvánnal, és még az üzletember egyik érdekeltségét is százmilliókkal támogatta

Hernádiék azt közölték, hogy ők szabályosan jártak el minden ügyben, és hangsúlyozták, hogy olyan befektetésekről van szó, amelyekben minden fél vállal anyagi kockázatot. A programot kormányzati szinten felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium elismerte, hogy az EU pénzbüntetést rótt ki, de mivel a pénzt végül más célra fel lehetett használni, ezért úgy vélték, hogy az országot nem érte veszteség – írja a Direkt36.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.