A néppárt szerint is elővehetik a végső fegyvert Orbán ellen

Az EU-szerződés 7. cikkelyének alkalmazását, a szavazati jog felfüggesztését sem zárja ki az EPP szóvivője.

MN
2017. 04. 07. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a demokratikus lecsúszás folytatódik, az Európai Unió fontolóra veheti a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének alkalmazását, vagyis szankciókat vezethet be Magyarországgal szemben – jelentette ki az Euractivnak Siegfried Muresan európai parlamenti képviselő, a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt (EPP) szóvivője.

Az EPP eddig mindig megvédte a magyar kormányt, amikor napirendre kerültek a magyar ügyek az Európai Parlamentben, de a Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő törvénymódosítást követő tiltakozások hatására ez megváltozhat. Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője már azt írta a Twitteren: az Európai Bizottságnak kell értékelnie a törvénymódosítást, a magyar kormánynak pedig ennek megfelelően kell eljárnia.

Egy belső levelezésben viszont voltak, akik ennél is tovább mentek. Frank Engel luxemburgi néppárti képviselő így fakadt ki: „Felejtsétek már el ezt a hülyeséget! Tudjuk, hogy mi történik és miért. Miért nem léptek ki az EPP-ből és az EU-ból is a saját feltételeitek szerint? Egyébként is kifelé tartotok már gyakorlatilag és tényszerűen. Menjetek! Kérlek, menjetek!”

Most Siegfried Muresan az Euractivnak azt mondta: április 29-én a párt elnöksége „mélyrehatóan” megvitatja a magyar helyzetet, és figyelemmel fogják követni az eseményeket. Ha pedig nem lesz változás, akkor

a 7. cikkelyt is az asztalra lehet tenni.

Az EU-szerződés 7. cikke az egyetlen lehetőség, hogy a közösség szankciókat alkalmazzon egy tagállammal szemben, amely megsérti az unió alapelveit, vagyis a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot.

Ezt még soha nem alkalmazták, de a szerződésből világos, hogy kell eljárni: az első lépésben megállapítják, hogy veszélyben vannak az alapvető értékek. Az igazi nukleáris opció a második lépcső, amikor azt állapíthatják meg, hogy egy tagállam súlyosan megsértette az alapértékeket, és ekkor már meg lehet vonni az adott ország szavazati jogát, illetve a neki járó forrásokat is. A 7. cikk alkalmazása nem egyszerű, a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban a szavazatok négyötödére van hozzá szükség, illetve az Európai Parlamentnek is abszolút többséggel kell jóváhagynia a döntést.

Muresan szerint az a helyes kérdés, amit a magyar népnek fel kell tenni, hogy akarja-e továbbra is élvezni az EU-tagság előnyeit, mint a szabad utazás, tartózkodás, munkavállalás és tanulás, illetve a sok milliárd eurós támogatásokat az EU-s alapokból. A szóvivő szerint több mint tíz évvel a csatlakozás után itt lenne az ideje, hogy Magyarország is részt vegyen az Európa jövőjéről szóló vitákban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.