Az ENSZ kéri: ne küldjék vissza magyar őrizetbe a menekülteket

Ne küldjék vissza menekülteket a magyar konténerfogdákba – üzent az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

MN
2017. 04. 10. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben kérte az ENSZ menekültügyi szerve, az UNHCR az uniós tagállamokat: egyetlen menekültet se küldjenek vissza Magyarországra, amíg a kormány nem hozza összhangba a menekültek és bevándorlók kötelező őrizetbe vételéről rendelkező törvénymódosítását az uniós jogszabályokkal és a nemzetközi joggal.

Mint írják, a módosítás március 28-ai hatályba lépése óta az új menedékkérőket – közöttük gyermekeket – magas pengés drótkerítéssel körülvett konténerekben tartják fogva, amíg nem folytatják le a teljes menedékügyi eljárást. „Április 7-e óta 110 embert, közöttük 4 kísérő nélküli gyermeket, illetve családtagjaikkal tartózkodó gyermekeket tartanak itt” – áll az UNHCR közleményében.

Cécile Pouilly, az UNHCR szóvivője emlékeztetett, hogy az ilyen intézkedés ritka az EU-ban, legutóbb 2012-ben kérték a menekültek visszaküldésének felfüggesztését, akkor is Magyarországra vonatkozóan. Előzőleg Bulgáriával és Görögországgal kapcsolatban tettek hasonló javaslatot, írja az MTI.

Nem járnak ugyanakkor sokkal jobban azok a migránsok sem, akik nem kerülnek be az őrzött tranzitzónába, mert rendőrök toloncolják vissza őket a szerb–magyar határzár szerbiai oldalára.

Jogvédő szervezetek szerint a határ vonalán mindennaposak a hatósági visszaélések, a határsértőket gumibottal, könnygázsprével bántalmazzák, vagy éppen kutyát engednek rájuk. Bár Orbán Viktor a visszaélésekről szóló híreket alaptalan sajtótámadásnak nevezte, Pintér Sándor belügyminiszter néhány napja maga ismerte el, hogy egy rendőrt ki is rúgtak már ilyen erőszakos fellépés miatt. A Legfőbb Ügyészség korábban  arról számolt be, hogy 44 hasonló esetben zajlott vagy zajlik jelenleg is ügyészségi vizsgálat, két rendőrt pedig pénzbüntetésre ítéltek erőszakosságuk miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.