Botrány a bizottságban: Németh Szilárd kirohant, amikor az orosz kód került szóba

Kirohant a parlament nemzetbiztonsági bizottságának üléséről Németh Szilárd és párttársai, amikor az LMP az orosz kódról kérdezett.

MN
2017. 04. 10. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányos körülmények között szakadt meg a parlament nemzetbiztonsági bizottságának hétfői ülése, melyen a konzultációs honlapon szereplő orosz kód veszélyeiről kérdezték volna titkosszolgálatok vezetőit: a fideszes tagok egyszerűen határozatképtelenné tették a bizottságot – tudta meg a Magyar Nemzet. 

Az LMP-s tag Szél Bernadett először Kovács Józsefet, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) vezetőjét kérdezte, hogyan is került az orosz hírszerzést is támogató Yandex mérőkódja a kormány nemzeti konzultációs felületére, miért ezt az orosz céget választották és milyen nemzetbiztonsági kockázatokkal járhat ez – Kovács azonban csak annyit mondott, hogy nekik ehhez nincs közük, a válaszadásra a belügy, vagyis a Pintér Sándor tárcája alá tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) az illetékes. 

Az AH-t képviselő Kiss Zoltán már válaszolt is volna, amikor olyasmi történt, amire a bizottság működése óta nem volt példa. „Németh Szilárd felugrott, és azt mondta, hogy nincs több napirendi pont, aztán elviharzott. Fideszes kollégái zavartan néztek utána, végül követték, ezzel határozatképtelenné tették a nemzetbiztonsági ülést is” – mondta el lapunknak Szél Bernadett. Az LMP már korábban jelezte, személyes adattal való visszaélés miatt tesz feljelentést az a nemzeti konzultáció online kérdőívei miatt.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke újságíróknak azt mondta, szó esett a programról, „az semmilyen nemzetbiztonsági, adatvédelmi problémát nem jelenthet”. Szerinte annak van nemzetbiztonsági kockázata, hogy külföldi milliárdos által működhetnek szervezetek Magyarországon, ezért is nyújtották be múlt pénteken a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A kormánypárti politikus szerint a vasárnapi budapesti tüntetést is a „milliárdos Soros György által pénzelt ügynökszervezetek pénzelték”. (MTI)

A 444.hu szúrta ki, hogy a kormányzati honlapon egyebek mellett egy orosz IT-cég, a Yandex mérőkódja is fut, amely az személyes adatokat is továbbít egy orosz szerverre. A cikk megjelenése után a kódot eltávolították az oldalról, állítólag csak azért, mert rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke pedig azt közölte: a testület hétfői ülésén tájékoztatást és vizsgálatot vár a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól, hogy valóban oroszországi szerverekre továbbítják-e a nemzeti konzultációt kitöltők személyes adatait. Ha valóban ez történik, az nemcsak a polgárok személyes adatokhoz való jogát, hanem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit is sértheti.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője bizottsági ülésen arra is rákérdezett volna, hogy április 2-án miért dulakodtak tüntetőkkel civil ruhás rendőrök a parlament előtt – és mi a magyarázat arra, hogy április 3-án magukat rendőrnek kiadó személyek jelentek meg az egyik szervező, illetve az egyik külföldi résztvevő lakásán. 

Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi társelnöke a Facebookon azt írta: mindegy, hol van, az infotörvény szerint csak akkor lehet külföldre (nem EU-s országba) személyes adatokat továbbítani, ha ahhoz az érintett kifejezetten hozzájárult, illetve az adatok megfelelő szintű védelme biztosított. Az Oroszországba, vagy orosz szerverre történő adattovábbítás ennek a törvényi feltételrendszernek aligha felel meg, így felmerülhet a személyes adattal visszaélés vétsége. Az pedig már súlyos nemzetbiztonsági kérdés, hogy mondjuk az orosz titkosszolgálat valóban feltérképezheti-e a magyar kormány kérdőívére válaszolók körét – írta Schiffer, aki szerint hazaáruló gaztett, ha ez tényleg így történt.

A Yandex kódja elvileg a felhasználók viselkedését figyeli az oldalon, hasonló analitikai eszközöket szinte mindenhol használnak. A 444.hu cikke szerint azonban a kód a felhasználó e-mail-címét is továbbítja, ez alapján pedig össze lehet kapcsolni a kitöltő más adataival vagy akár az általa megadott válaszokkal (a politikai nézeteivel, ami különleges adatnak minősül) is. A lap megjegyzi, hogy a Yandex korábban adatokat adott át felhasználóiról az orosz titkosszolgálatnak.

A személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva – válaszolt a 444.hu kérdéseire a kormányzati kommunikációs központ, amely szerint természetes, hogy analitikai eszközöket használnak, a konzultáció pedig mindenben megfelel a törvényi előírásoknak.

Victor Tarnavski, a Yandex.Metrica vezetője a Mandinernek azt nyilatkozta: „Nem engedjük a saját felhasználási szabályaink szerint a személyes adatokról szóló információk elküldését. Az ügyfeleink felelőssége, hogy ezt ellenőrizzék.” Tarnavski nem hiszi, hogy ezt a rögzítést szándékosan csinálták, az adatokról pedig azt mondta: azok valószínűleg Amszterdamon keresztül a finnországi adatközpontba kerülnek.

A Demokratikus Koalíció személyes adatokkal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést tesz a nemzeti konzultáció honlapjának ügyében. A párt alelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a weboldal egy olyan orosz cégnek továbbította a kitöltők adatait, amely korábban az orosz titkosszolgálatnak szolgáltatott információkat.

Egyetlen magyar állampolgár adatai sem kerülhetnek az orosz titkosszolgálathoz, az oldalt esetleg látogató Fidesz-szavazók adatai sem – folytatta Vadai Ágnes, hozzátéve: az Orbán-kormány elsősorban a saját szavazóit árulta el azzal, hogy átadta az adataikat az oroszoknak.

A DK tudni akarja, hogy hány ember adatait továbbították az oroszoknak és ki a személyes adatokkal való visszaélés személyi felelőse – mondta a független képviselő. A párt azt is tudni szeretné, hogy Orbán Viktor miniszterelnök adott-e utasítást arra, hogy a magyarok adatait küldjék el az oroszoknak – jelentette ki a politikus. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.