Donald Trumphoz fordulna a CEU rektora

Michael Ignatieff szerint a magyar miniszterelnök hamis és becsületsértő állításokat tett.

MN
2017. 04. 01. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban kongresszusi tagokkal, a média képviselőivel, az amerikai magyar nagykövettel és különböző politikusokkal tervez egyeztetéseket a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora. Michael Ignatieff péntek éjjel Baló György műsorában az RTL II-n közölte: véleményük szerint a magyar kormány által benyújtott törvénymódosító javaslat súlyos problémák elé állítja az intézményt, és szeretné, hogy meghallják az ő álláspontjukat is. Arra a kérdésre, hogy Donald Trumppal is beszélni fog-e, azt mondta, szükségszerű, hogy ez megtörténjen, „meglátjuk, hogy majd ő akar-e velünk beszélni”.

Hozzátette: több amerikai szenátor is kifejezte a támogatását, és véleménye szerint az amerikai kongresszus is egyetért a CEU álláspontjával. Kijelentette, ha nem tudnak szabadon tanítani Magyarországon, annak valamennyi magyarra hatásai lesznek.

Orbán Viktor pénteki kijelentéseire reagálva Ignatieff azt mondta, a CEU soha nem csalt, ezek hamis és becsületsértő állítások. „Úgy érezzük, ez nem fair, és sérti a jó hírnevünket” – mondta, és kiemelte: szeretnének Budapesten maradni és a magyar intézményekkel közösen folytatni a munkát.

„A nevünk Közép-európai Egyetem, nem Soros-egyetem. Én nem Soros Györgynek felelek, hanem az egyetemi kuratórium 21 tagjának” – szögezte le a rektor.

Ignatieff közölte, hogy egy normális demokráciában, amikor a kormány meg akarja változtatni a bizonyos intézményekre vonatkozó jogi szabályozást, kapcsolatba lép ezekkel az intézményekkel, és elmondja, hogy mit javasol. Ám a magyar kormány nem tette ezt meg. „Itt megtört a bizalom” – közölte Ignatieff.

Arra a kérdésre, hogy mi állhat a történtek hátterében, azt mondta, erről a magyar miniszterelnököt kellene megkérdezni. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lesz a törvényjavaslat elfogadása esetén, Ignatieff elmondta: abban reménykednek, meg tudják győzni a képviselőket arról, hogy ez káros lenne Magyarország számára. „Szerintünk ez egy olyan lépés, amelyet a kormány meg fog bánni azért, mert nemzetközi következményei lesznek. Ez meg fogja rongálni a magyar–amerikai kapcsolatokat és a magyar–európai kapcsolatokat is” – jelentette ki. A rektor szerint a tanszabadsággal kapcsolatban nem létezik kompromisszum, „igen-nem kérdésről van szó”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.