Döntöttek a Római-parti védműről: a parton épül fel a mobilgát

Civil aktivisták bekiabálásokkal zavarták meg a Fővárosi Közgyűlés ülését.

MN
2017. 04. 05. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag a mobil gát Duna-part menti nyomvonaláról szavazhattak szerdán a csillaghegyi öblözet árvízvédelmével kapcsolatban a képviselők. Bő két és fél órás vita után a testület támogatta a Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést, amelyben szakértői vélemények alapján azt javasolták, hogy „a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén” épüljön meg.

A testület tizenkilenc kormánypárti igen szavazattal, két, LMP-s és párbeszédes nem szavazat ellenében és négy, egyebek között jobbikos tartózkodás mellett döntött a part menti nyomvonal mellett. Az MSZP és a DK politikusai nem nyomtak gombot. A határozattal Budapest azt is eldöntötte, hogy a védmű megépítését követően sem változhat a partszakasz alapvető funkciója és jellege.

Az MTI beszámolója szerint a javaslat elfogadása előtti vitában Szeneczey Balázs kijelentette, a javaslatban szereplő nyomvonalon a gát megfelelő védelmet nyújt majd a város egyik legszebb és legsűrűbben lakott területének. Wertán Zsolt, az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. ügyvezetője a Budapesti Műszaki Egyetem két, egymással párhuzamos nyomvonalat összehasonlító elemzését ismertette. Elmondta, az árvízvédelem mind a két esetben megoldható, és megközelítőleg egyforma hosszúságú, valamint magasságú védművet igényelne a két területen, ugyanakkor a parttól távolabbi gát a nagyobb természeti beavatkozást igényelne, és többe kerülne. Utóbbiról szólva emlékeztetett: a part menti mobil gát költsége 18 milliárd forint lenne, a másik védmű pedig 25 milliárd forintba kerülne, ráadásul ebben az esetben a parti épületek védelme további költségekkel járna.

A vitában az ellenzéki képviselők ismételten arra kérték a kormányoldali többséget, hogy halasszák el a döntést, mivel nem tartják kellően megalapozottnak.

Végül Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy szerinte ez a vita sok tekintetben már nem az árvízvédelemről szól. Mint mondta, sokszor úgy fogalmaznak, hogy hét éve nincs megoldva a probléma, de „ez nem igaz, huszonhét éve nincs megoldva”. Tarlós azt is elmondta, hogy mindenki a lelkiismerete szerint szavazhat, senkin nincs kényszer, és most kizárólag a nyomvonalról dönt a közgyűlés. A funkciókról, a partról még lehet vitatkozni – jegyezte meg. Kiemelte azt is, hogy az elkészült öt tanulmányterv közül egy sem volt, amelyik a Nánási úti – Királyok útjai nyomvonalat támogatta volna. A főpolgármester rámutatott arra is, hogy jogi felelősség a védelemről gondoskodni, ezért az ügyben nem lehet tovább várni. Tarlós István azt kérte, ne vonják kétségbe, hogy a legjobb szándék vezérli őket, igyekeznek elvégezni azt, amit mások évtizedekig nem végeztek el. „A legjobbat akarjuk, tőlem ne féltsék a Római-partot” – jelentette ki, hozzátéve a vádak nem felelnek meg a valóságnak. Megjegyezte: több mint húsz éve nem akar mást, mint a problémát megoldani.

A közgyűlés lehetőséget adott két civil felszólalónak is. A Nánási úti – Királyok útjai nyomvonalat támogató Keleti Péter azt szorgalmazta, hogy a partvonalon hozzanak létre egy nyári gátat a római-parti üdülőterületen élők anyagi hozzájárulásával, a fővédvonalat a Nánási úton és a Királyok útján hozzák létre.

Búzás Győző, a Római Partért Egyesület elnöke ezzel szemben egy part menti védvonal létrehozását sürgette, amellyel szerinte meg lehetne védeni a területen jogszerűen felépített házakat, továbbá megszüntető lenne a Római-part jelenlegi szennyezettsége.

A vita alatt az ülésteremben jelen lévők közül többen bekiabálásokkal fejezték ki a javaslattal szembeni nemtetszésüket, amelyeket táblákkal, molinókkal is megjelenítettek. A szavazást követően a Greenpeace egy aktivistája „Nincs vége: megvédjük a Rómait!” feliratú táblát tartott fel a főpolgármester mögé állva a közgyűlés termének emelvényén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.