Harmadszor is nekifut az ügyészség a kémügynek

Egyszer már elítélték az NBH korábbi vezetőit, aztán mindenkit felmentettek. Most jön a megismételt másodfokú eljárás.

MN
2017. 04. 10. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett a Fővárosi Ítélőtáblára a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezése a kémügyként ismertté vált, a Gyurcsány-kormány idején hivatalban lévő titkosszolgálati vezetők ellen folyó eljárásban – írja a Magyar Idők. A főügyészség letöltendő szabadságvesztést indítványozott Galambos Lajosra, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatójára és felfüggesztett szabadságvesztést Szilvásy György volt titokminiszterre.

A Katonai Ügyészség eredetileg Galambos Lajost, Szilvásy Györgyöt, Laborc Sándor korábbi NBH-főigazgatót és P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát vádolta meg kémkedéssel, illetve államellenes bűncselekményekkel még 2011-ben. A Debreceni Törvényszék 2013-ban Galambost és Szilvásyt egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetésre, Laborcot egy év felfüggesztett börtönre ítélte, P. Lászlót pedig felmentették.

A Fővárosi Ítélőtábla viszont eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet. A megismételt elsőfokú eljárásban, tavaly szeptemberben mindegyik vádlottat felmentette a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa. Az eljárás államtitkok miatt zárt ajtók mögött folyt, a Kaposvári Törvényszéken is csak a döntés rendelkező része volt nyilvános. Az ügy iratait 2040-ig titkosították, ezért hivatalosan nem lehet tudni, pontosan mivel vádolják a volt vezetőket.

Katrein Ferenc, az NBH volt műveleti igazgatója az Indexnek a közelmúltban adott interjújában viszont megerősítve a sajtóban korábban megjelent híreszteléseket: nevezetesen, hogy bolgár szakembereknek álcázott orosz ügynökök vizsgálták hazugságvizsgálóval az NBH 11 vezetőjét a szolgálat központjában.

A Magyar Idők most azt írja, a Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a Kaposvári Törvényszék alapvetően jól állapította meg a tényállást, azaz hogy a kémkedés megtörtént, csak éppen nem ismerte fel a vádlottak bűnösségét ebben a súlyos bűncselekményben, ám ezt a hibát a második másodfokú eljárás korrigálhatja.

A lap a Fővárosi Ítélőtábla tájékoztatására hivatkozva azt is írta, az ügyet három hivatásos katonai bíró fogja tárgyalni az ítélőtábla katonai tanácsán. Úgy tudják, vidékről, várhatóan Győrből vagy Szegedről rendel fel katonai bírót a másodfokú tárgyalásra az ítélőtábla, ugyanis az ügy korábbi szakaszában a másodfokon eljáró fővárosi katonai bírák többsége már hozott valamilyen döntést, így már nem vehetnek részt az ügy másodfokú tárgyalásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.