Jézus halálára emlékeznek a keresztények

Az egyházi év legcsendesebb napján a katolikus egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől.

MN
2017. 04. 14. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsvét öröme kiűzi a szívekből a félelmet, és megerősíti bennünk a reményt, Jézus feltámadásának örömhíre bejárja az egész világot: „kilép ismét a templomok, az imaházak kapuján, hogy megszólítsa a városokban és falvakban élőket, fiatalokat, öregeket” – olvasható a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) húsvét alkalmából írt közös közleményében. Mint írják, nem szabad megfeledkezni a feltámadás örömének az áráról sem: „nagypéntekről érkezünk húsvétra! A halál helyéről az élet helyére”.

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja. Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények. Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől, a 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodniuk kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt. A nagypénteki liturgia rendhagyó: ezen a napon nem mutatnak be szentmisét. A nap folyamán a templomokban elhangzik a lamentáció, és keresztútjárást is tartanak. A keresztút segít megérteni a történelem drámáját, de a hívőket biztosítja arról, hogy az utolsó nap nem a nagypéntek, hanem húsvét. A húsvét pedig a jó győzelme a rossz felett, a szeretet győzelme a gyűlölet felett, mert ez a végső, a végtelen jóságnak, Istennek a győzelme.

Nagypéntek most először lesz munkaszüneti nap Magyarországon. Idén márciusban ugyanis az Országgyűlés elfogadta az erről szóló javaslatot.

– Amikor rossz fát tettem a tűzre, mindig megvert az édesanyám, az egyik nagypénteken viszont, emlékszem, leborult elém, és bocsánatot kért. Evangélikus volt, náluk a húsvét számít a legnagyobb ünnepnek – idézte fel lapunknak az egyik nagypéntekkel kapcsolatos emlékét Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a nemzet művésze, akit arról kérdeztünk, hogy mit jelent számára a nagypéntek.

– Ilyenkor igyekszem visszafogott lenni, nem is a vallásosság miatt, hanem tiszteletből. A húsvét előtti böjtöt is tartjuk, de egy idős ember esetében már nem nagy áldozat lemondani a húsról, mert már nem kívánja – fogalmazott. – A rendszerváltás előtt azonban ez nem volt így, a húszas éveim közepéig nem nagyon tellett húsra. A pártállami rafinéria ezt ki is használta, ezért a munkahelyi menzán szándékosan olyan volt a menü nagypénteken, ami a szokásosnál jóval több húst tartalmazott. Sokan csak a főzeléket ették meg. Én bevallom, megettem a májgombócot is, reméltem, hogy szemet hunynak emiatt odafent – mondta.

Az új munkaszüneti nappal egyébként tizenegyre nőtt az olyan pihenőnapok száma, amelyek hétköznapra eshetnek, ezzel Magyarország Európa középmezőnyéhez tartozik. – A nagypénteki munkaszüneti nap lehetőséget ad arra, hogy a vallási tartalmat még intenzívebben megéljük – hangsúlyozta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője. Mint mondta, a húsvétot megelőzi a hármas felkészülés, azaz az imádság, a jó cselekedetek, valamint az önmegtagadás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.