Jöhet a „külföldről támogatott politikus”-címke?

Vona Gábor nemcsak a civil szervezetek, de a politikusok külföldi támogatását is vizsgálná.

MN
2017. 04. 28. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötpárti egyeztetést kezdeményezett a Jobbik jövő szerdára a politikusok külföldi támogatását vizsgálhatóvá tevő törvényjavaslatáról – közölte a párt elnöke pénteki, gyöngyösi sajtótájékoztatóján.

Vona Gábor azt mondta: a magyar belpolitikában nagyon aktuális kérdés, hogy ki milyen külföldi érdekcsoport támogatásával, esetleg megbízásából végzi a tevékenységét.

Ez a gyanú számtalanszor felmerül civil szervezetekkel vagy társadalmi csoportokkal kapcsolatban – folytatta, hozzátéve: a Jobbik támogatja a kormány szándékát, hogy a civil szférában megfelelő átláthatóságot teremtsen, ha azonban a kormány célja az, hogy a civil szférával és szervezetekkel szemben boszorkányüldözésbe kezdjen, és elnémítson mindenféle kormánykritikus hangot, azt nem támogatják.

Pontosan ebből a megközelítésből merült fel a Jobbikban, hogy ha a politika elvárja a civil szférától, hogy legyen átlátható, az emberek is joggal várják el, hogy a politikusok is adjanak számot arról, milyen külföldi támogatásokat kaptak és adott esetben szolgálnak-e valamilyen külföldi érdeket – mondta a pártelnök.

Vona lehetséges mérföldkőként hivatkozott javaslatukra a témában folyó vitában, mondván: a kormány egyértelművé teheti a szándékait, hogy azok valóban tiszták-e és valóban az átláthatóság erősítését szolgálják-e. Ha igen, a kormánynak támogatnia kell ezt a javaslatot; ha nem teszi, egyértelművé válik, hogy a civil szervezetek ellen folyó sorosozás egy belpolitikai médiablöff, melynek a célkeresztjében a valódi problémák tengernyi sorának a szőnyeg alá söprése áll – értékelt.

Az MTI kérdésére hozzátette: a törvényjavaslat szerint az átvilágítás csak a ma hivatalban lévő politikusokat és állami vezetőket érintené, bár nem tartja kizártnak, hogy bővülhet a kör.

Kérdés, hogyan viszonyul a Jobbik saját, hírbe hozott politikusaihoz: a KGBéla néven is ismert Kovács Béla EP-képviselő ellen 2014-ben az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat – Kovács mentelmi jogát ezután fel is függesztették.

A Központi Nyomozó Főügyészség Kovács Bélát először 2015 decemberében hallgatta ki, az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, az ellene indított nyomozást pedig legutóbb idén április 20-ig hosszabbították meg. Ráadásul, a jobbikos képviselőnek egy költségvetési csalási ügy miatt is felelnie kell: a megalapozott gyanú szerint 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel. A szerződések szerint ezek a személyek a képviselő mellett, általa meghatározott utasítások alapján, brüsszeli munkahelyszínen négy és hat hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek – tudatták. Valójában azonban nem jártak Brüsszelben, ott semmilyen munkát nem végeztek Kovács Béla képviselő számára.

Vona Gábor tavaly decemberben még azt mondta az ügynökváddal érintett képviselőről, hogy 2014-ben beszélt vele utoljára, és pártérdek, hogy kiderüljön, mi az igazság vele kapcsolatban. „A mi érdekünk, hogy a nyomozó hatóságok tegyenek pontot az ügy végére; ha elkövetett bármit, legyen bizonyítva, és akkor nincs helye a Jobbikban” – fogalmazott, és hozzátette: „Ha igaz a gyanú, akkor itt én vagyok az áldozat, az én pártomba történt beépülés. Amúgy az, hogy az ügyet nem zárták még le, bűzlik a megrendelésszagtól.”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.