Luxusingatlanok épülhetnek az olimpiai területen

Miután Budapest visszavonta a pályázatot, nagyszabású fejlesztés kezdődhet a Duna-parton.

Horváth Csaba László
2017. 04. 01. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. továbbra sem hajlandó elárulni, mi lesz a sorsa annak a Duna-parti területnek, amelyik a 2024-es budapesti olimpia egyik fő helyszíne lett volna, várhatóan nagyszabású ingatlanfejlesztés kezdődhet a területen. Legalábbis ez derül ki a IX. kerület hatályos településfejlesztési stratégiájából.

Az önkormányzati dokumentumban az olvasható: „A Rákóczi híd pesti hídfőjénél elterülő terület különlegesen kedvező feltételekkel rendelkezik jelentős tömegeket vonzó ingatlanfejlesztésre, új lakó- és intézményterületek kialakítására.” A tanulmány megjegyzi, hogy az MNV Zrt. által 16,5 milliárd forintért megvásárolt terület Ferencváros meghatározó jelentőségű közlekedési útvonalai között terül el. Közvetlen a kapcsolata ugyanis a Rákóczi híddal, ami a budai, a Könyves Kálmán körút pedig a pesti oldal felé köti össze a várossal.

A településfejlesztési stratégia utal arra is, hogy hasonló presztízsű ingatlanfejlesztésre van lehetőség, mint a Duna másik oldalán elhelyezkedő Kopaszi-gát mellé épülő iroda- és lakásépítések esetében, amelyet Orbán Viktor barátja, a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. épít fel. Ezzel kapcsolatban a ferencvárosi tanulmányban az áll: „A Rákóczi hídtól délre eső Duna-part potenciálisan az egyik legértékesebb alulhasznosított területe a kerületnek. Elhelyezkedése, a Dunához való kapcsolata magas színvonalú intézményi és lakóterületek kialakítását tenné lehetővé.” Az egymással szemben elhelyezkedő Duna-parti területek érdekessége, hogy miközben az állam 16,5 milliárd forintért vásárolta meg a pesti oldalit, addig a budain megvalósuló beruházást éppen ekkora összeggel finanszírozza az állami tulajdonú Eximbank.

Az LMP IX. kerületi képviselője azonban minden részletre kíváncsi volt az üzlettel kapcsolatban, így miután az MNV Zrt. megtagadta az adatok kiadását, Jancsó Andrea pert indított a társaság ellen. A Fővárosi Törvényszék pedig neki adott igazat, ezért a vagyonkezelőnek ki kellett adnia a vásárlás részleteit. A bíróság indoklása alapján a szerződések közérdekből nyilvános adatokat tartalmaznak, így az MNV Zrt. hiába szerette volna titkos adatként kezelni, nem tehette meg.

A vagyonkezelő a bírósági eljárás során gyakorlatilag elismerte, ha nem lesz budapesti olimpia, akkor a terület ingatlanfejlesztés helyszíneként szolgálna, de egyelőre nem világos, hogy miként. Jancsó Andrea erről korábban azt mondta lapunknak, két lehetőséget lát. Az egyik, hogy az állam maga fog ingatlanfejlesztésbe a területen – ami azt jelentené, hogy közpénzen lakóparkot, irodaházakat és egyéb kereskedelmi-vendéglátóipari egységeket építenének. A másik lehetőség pedig az, hogy a területet egy magánbefektetőnek adják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.