Mészáros üzlettársának szánták a hotelt?

A felcsúti polgármester partnere már tavalyelőtt a luxusszálló nevével közel megegyező nevű céget alapított.

Jandó Zoltán
2017. 04. 12. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább másfél éve szemet vetett Mészáros Lőrinc üzleti köre arra a tarcali luxushotelre, ami végül 2016 utolsó napjaiban került a kormányközeli vállalkozó tulajdonába. Legalábbis egyértelműen erre utal, hogy Mészáros egyik állandó üzlettársa, Szíjj László már 2015 októberében megalapította azt az Andrssy Rezidencia Kft.-t, aminek a neve – vélhetően elírás miatt – mindössze egyetlen betűben különbözik az érintett hotelétől.

Az Észak-Magyarország régió egyik legértékesebb szállodájaként számon tartott ingatlan legutóbbi tulajdonosváltásáról egy hónapja számolt be a Heti Válasz. Mészárosék nem közvetlenül a hotelt vették meg, hanem azt a céget, amely fél évvel korábban már megvásárolta a szállót. Az Andrássy Rezidenciát ugyanis már jó ideje árulta korábbi kényszertulajdonosa, a CIB Bank. A hotel bő két éve még az Otthontérkép hirdetései között is feltűnt: akkor – a jelenleginél kedvezőtlenebb piaci környezetben – 1,35 milliárd forintot kértek volna érte. Az elhúzódó eladást végül tavaly júliusban sikerült lezárni, ekkor került az ingatlan a Témadesign Kft.-hez. A vevő vélhetően részben vagy egészben a Sberbank hiteléből finanszírozta a tranzakciót, legalábbis erre enged következtetni, hogy az adásvétel környékén bejegyezték a pénzintézet zálogjogát.

Mészárosék végül a Témadesign Kft.-t vették meg 2016 utolsó napjaiban. Tulajdonjoguk bejegyzésével nagyjából egy időben törölték a zálogjogot, azaz valószínűleg kiegyenlítették a vásárláshoz az előző tulajdonos által felvett hitelt is.

Az, hogy a Duna Aszfaltot kézben tartó Szíjj Lászlót végül miért nem vonták be a tranzakcióba, nem teljesen egyértelmű, egyáltalán nem biztos azonban, hogy az Andrssy Rezidencia Kft. a jövőben sem kap szerepet a luxusszálloda körül. A céget ugyanis azután sem szüntették meg, hogy Mészárosék megvették a hotelt, sőt már az adásvétel lezárása, de még annak bejegyzése előtt a társaság több adata is megváltozott. A korábban budapesti székhelyű vállalat átköltözött a Duna Aszfalt Kft. tiszakécskei központjába, és a cég e-mail-címét is frissítették, így most már egyértelműen ingatlankezelői tevékenységre utal.

Hogy Mészárosék végül közvetlenül vásárolták meg az Andrássy Rezidenciát, annyiban furcsa lehet, hogy korábban a felcsúti polgármester papíron távol tartotta magát a hozzá kötött hotelektől. Bár szakmai körökben általános nézet, és a sajtó is kezdetektől úgy kezeli, hogy a gázszerelőből lett milliárdos a tulajdonosa például az egerszalóki Saliris Hotelt is üzemeltető Event-Immo Kft.-nek, a cég papíron még mindig nem közvetlenül Mészárosé, hanem egy bizalmasa, Csík Zoltán birtokában van. Emellett első körben a Hunguest Hotels-láncot (HH) sem a felcsúti üzletember vette meg. Amikor a Konzum Nyrt. nevű cég megszerezte a 14 szállodát számláló hálózatot, akkor hivatalosan legfeljebb annyi utalt Mészáros szerepére, hogy hozzá és a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető emberek jelentek meg a HH igazgatóságában.

A helyzet nagyjából akkor változott meg, amikor a miniszterelnökkel jó barátságban lévő polgármester tavaly októberben egy Népszabadsággal kapcsolatos kérdésre – hogy véletlenül-e vagy szándékosan, nem egyértelmű – elárulta: szállodákat vásárolt. Ezután az Andrássy Rezidencia lehetett az első, amit ténylegesen nevére is vett, majd február végén a néhány hónappal korábban a HH-t megvásárló Konzum Nyrt.-ben is jelentős mértékű részesedést szerzett. Azóta Mészáros március közepén Pollux Hotel Zrt. néven újabb hotelcéget alapított, az Index pedig múlt héten már arról írt, külföldi szállodaérdekeltségei is vannak.

Nyerő páros

Szíjj Lászlónak és Mészáros Lőrincnek több közös üzlete is van. Közülük az egyikkel az elmúlt napokban is sikerült bekerülnie a hírekbe a befektetőpárosnak: a Napi.hu írta meg, hogy a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. alvállalkozóként szerepet kap a 190 milliárd forintból épülő új Puskás Ferenc Stadion kivitelezésében. A társaságba még 2015 nyarán vásárolta be magát a két üzletember, épp akkor, amikor a kormányzat a hűtés- és klímatechnikai piac átszabásán ügyködött. Szintén közös tulajdonosok (igaz, esetenként közvetve más cégeiken keresztül) a Visontán búzafeldolgozó üzemet építő Visonta Projekt Kft.-ben, illetve abban a Marlera-Istria Kft.-ben, amely neve és tevékenységi köre alapján vélhetően horvátországi ingatlanprojektekkel foglalkozhat majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.