Nem tudják kitoloncolni Magomedet

Kényszerítés gyanújával indult nyomozás. Se nem cégtulajdonos, se nem házas a magát csecsennek mondó férfi.

Fekete Gy. Attila
2017. 04. 27. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényszerítés gyanújával nyomozást rendelt el az V. kerületi ügyészség a Komáromy Gergő ellenzéki aktivistát a Szabadság téri szovjet emlékmű befestékezése miatt nyilvános bocsánatkérésre kényszerítő Magomed Daszajev ügyében. A nyomozás lefolytatására az V. kerületi Rendőr-kapitányságot jelölte ki a kerületi ügyészség, utasítva a nyomozó hatóságot, hogy hallgassa ki tanúként Komáromyt.

Mindez azután történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben nyilatkozott a Daszajev-ügyről. Azt mondta, utasította a belügyminisztert, járjon utána az ügynek. Hozzátette:

„Nem fordulhat elő, hogy akár magyar magyart, de az pláne nem, hogy egy külföldi egy magyart fenyegessen meg, akár keletről jött az illető, akár nyugatról.”

Lapunk információi szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szerdai üléséről kiszivárgottakkal részben ellentétben az Alkotmányvédelmi Hivatal csak a napokban, a Pintér Sándor belügyminiszter által elrendelt vizsgálat keretében kezdett el foglalkozni Daszajevvel. A 30 éves, magát csecsennek mondó férfi korábban nem volt az alkotmányvédelem látóterében, csak a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal foglalkozott az ügyével.

Magomed Daszajevről a Pintér által elrendelt vizsgálat eddig azt állapította meg, hogy már 2014. november 5-e óta jogszerűtlenül tartózkodik Magyarországon.

Rendszeresen egy vodkakereskedő cég tulajdonosaként mutatkozik be, holott nem ő a cég valódi tulajdonosa.

Annak sem találták nyomát a hatóságok, hogy Magyarországon törvényes házasságot kötött volna.

Információink szerint azt még vizsgálják, hogy miből élt Magomed Magyarországon, cégügyeit ki vagy kinek a segítségével intézte. Vizsgálják továbbá kapcsolatrendszerét is.

Magomed Daszajev jelenlegi jogi státusa Magyarországon: befogadott. Korábban már jogszerűen elutasították a menedékkérelmét. Bírósághoz fordult, de a hivatal döntésében az ügyben eljáró bíró sem talált hibát. Már két és fél éve el kellett volna hagynia az országot. Annak, hogy ennek ellenére Magyarországon maradhatott, egyszerű az oka: mivel hontalan, nincs hova kitoloncolni. A csecsen férfi ugyanis egyetlen országnak sem állampolgára.

A rendőrség azonban Pintér felhívása ellenére sem tett semmit az ügyben, mert az ORFK vezetője szerint nem volt rá oka és törvényes indoka. Nem történt feljelentés, a világhálón látható felvétel alapján, amelyen Magomed Daszajev és Komáromy Gergő találkozása és Komáromy bocsánatkérése látható, a rendőrség nem látta okát, hogy bármit is tegyen. A rendőrség állításával ellentétben egyébként született feljelentés: nem más, mint a sorozatfel- és bejelentő volt fideszes, Tényi István tette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.