Magomed, a csecsen: Van barátunk a parlamentben

Italkereskedéssel foglalkozik, és kormányközeli kapcsolatai lehetnek a Komáromy Gergővel „elbeszélgető” üzletembernek.

Koncz Tamás
2017. 04. 21. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól menő, Budapesten dolgozó üzletember az a csecsen férfi, aki április 19-én egy látványosan barátinak látszani szándékozó beszélgetésre ült le Komáromy Gergő énekessel, ellenzéki aktivistával egy Szabadság téri kávézóban. A vállalkozót Magomed Daszajevnek hívják, tizenhárom éve él kisebb-nagyobb megszakításokkal Magyarországon – részben családi vállalkozásában pedig egy olyan ügyvéd is tulajdonos, aki jól szerepel kormányközeli pályázatokon.

De maradjunk egyelőre Magomed bemutatkozásánál: a marcona férfi a beszélgetést rögzítő ismeretlen operatőrnek azt mondta, hogy a Csecsen Köztársaságból, Groznijból jött – aztán egy hatósági személy stílusában kérte számon Komáromyt, amiért korábban sárga festékkel dobálta meg és kente össze a Szabadság téren álló szovjet emlékművet, vagy ahogy Magomed fogalmazott: a „nagy honvédő háború” hőseit megidéző emlékművet.

„Mi tegnap akcióba léptünk, hogy megtaláljuk ezt az állampolgárt. Elbeszélgettünk együtt erről, és egyetértett, bocsánatot kér azoktól, akiket megsértett vagy megbántott a tettével”

– mondta csecsen férfi, Komáromy Gergő pedig eleget is tett a határozott kérésnek. A videót a Rus Lime nevű Youtube-csatorna tette közzé, és néhány napon belül több mint százhatvanezren nézték meg.

Kutatni kezdtünk a felvételen szereplő ismeretlen férfi után – így derült ki, hogy teljes neve Magomed Daszajev, és a jelek szerint egy virágzó italkereskedő cég vezetője. A csecsen állampolgár azonosításához szerencsére nem kellett külön keresőcsapattal akcióba lépnünk: Linkedin-oldalán maga számol be arról, hogy menedzser az Intertrade Hungary Kft.-nél, és „CEO”, vagyis ügyvezető az Interwine Hungary Kft.-nél. Ugyanitt ír Magomed arról is, hogy a svájci Winterthuri Egyetemen végzett, ahol a nemzetközi egyezmények és emberi jogok védelmének témáival foglalkozott – utóbbi különösen érdekes a számonkérő videó fényében.

Az Intertrade már évek óta felszámolás áll. A férfi viszont megosztotta az Interwine oldalát is, ahol kiderült, hogy a cég egyebek mellett orosz vodkát importál és forgalmaz. Bár a vezetőségről nincsenek adatok az oldalon, a képgalériában megtaláltuk magát Magomed Daszajevet is, ahogy még 2015-ben az MVM Siker-napon Arnold Schwarzenegger mellett álldogál, akkor még szakáll és néhány, azóta felszedett pluszkiló nélkül.

Felhívtuk a kapcsolat rubrikájában szereplő számot – a telefont egy nő vette fel, akiről később kiderült, hogy Gyetvai Anikó, Daszajev felesége. Az asszony megerősítette, hogy a férje kereste fel Komáromy Gergőt, majd Daszajev elérhetőségét is megadta. Így végül magával a csecsen rendteremtővel beszélgethettünk, angolul. A videón szigorúnak tűnő üzletember ekkor kifejezetten nyájas volt – mint mondta, Gergővel is szelíd beszélgetést folytatott, melynek végén a zenész belátta, hogy hibát követett el, az ő, mármint Gergő beleegyezése nélkül pedig nem is jöhetett volna létre ez a videó.

Magomed Daszajev magát megszállott üzletemberként írta le, akit nem érdekel a politika, és a cégen kívül csak a családjának él. Mint mondta, az Interwine tulajdonosának számít – ami meglepő, mert az Opten cégadatai szerint a hárommilliós törzstőkével jegyzett kft.-ben nem ő, hanem felesége az ötvenszázalékos társtulajdonos, bizonyos Kőhegyi Tamás mellett. A csecsen férfi erre is talált magyarázatot: külföldi lévén szerinte nem is szerepelhetne hivatalosan tulajdonosként vagy ügyvezetőként a cégadatok között, de az Interwine ettől függetlenül családi vállalkozásnak számít.

A következő mondatában viszont megemlítette azt is, hogy korábban autókereskedéssel foglalkozott, 2008-ban azonban felszámolta ezt a vállalkozást. Ezután, 2014-ben váltottak italkereskedésre – mondta Daszajev, hozzátéve, nagybátyja Oroszországban vodkagyárat üzemeltet, és termékeit éppen ekkor vezették be a magyar piacon.

Arról is kérdeztük a férfit, hogy csecsen bevándorlóként miért pont Magyarországot választotta. A dublini egyezményre hivatkozott: 2004-ben ugyanis itt, Magyarországon lépte át először az Európai Unió határát, ezért később itt kellett letelepedési engedélyt kérnie – de azt sem tagadta, hogy svájci tanulmányi évei után dolgozott Svédországban és Norvégiában is.

A családi vállalkozás azonban nemcsak a csecsen üzletember személye miatt érdekes: Gyetvai Anikó mellett társtulajdonos itt a már említett Kőhegyi Tamás ügyvéd, akit Daszajev nagyon jó emberként írt le. Kőhegyi személye pedig azért lehet fontos, mert társtulajdonos a Kortárs Média Kft.-ben is, abban a médiacégben, amely a Népszabadság információi szerint meghívásos pályázaton három éve 23,6 millió forintot nyert el az L. Simon László akkori miniszterelnökségi államtitkár alá tartozó Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) pályázatán. A Kortársban Berente Attila is részesedik, aki másik cége, az HSC Communications Kft. révén 23,7 millió forintot nyert el az L. Simon-féle, meghívásos pályázaton – erről az Átlátszó blog számolt be.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Magomed Daszajev – egy tavalyi Lánchíd rádiós interjúban – maga dicsekedett el azzal, hogy „van barátjuk a parlamentben”, az már komoly nemzetbiztonsági kockázatokat is felvethet. (A felvételen 11:23-nál hallható.)

Mit keres egy csecsen „árnyékvállalkozó” a kormányzati tenderen jól futó ügyvéd társaságában? Mit jelent az, hogy van barátjuk a magyar parlamentben? Felmerülhetnek a háttérben titkosszolgálati érdekek? Mindezt fontos minél előbb tisztázni, amikor köztudomású, hogy az orosz katonai hírszerzés emberei háborítatlanul piknikezhettek a rendőrgyilkos Arcvonal-vezető telkén, és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) is bekötött Yandex mérőkódja futott a kormány netes konzultációs felületén.

Daszajev mindenesetre sietett megnyugtatni a Magyar Nemzet olvasóit. A parlamenti barát nevét nem árulta el, de hozzátette, hogy az illető egy idős férfi, tavaly óta pedig „már nem ott dolgozik”, hanem Németországban működtet bárokat. Nem biztos, hogy ez a lehetőség jobban hangzik.

Visszatérve a kiindulási pontra, a ráhatásos bocsánatkérés Ramzan Kadirov uralma alatt egyre megszokottabbnak számít a csecsen informális diplomáciában.

Mint az Index emlékeztetett rá, tavaly a krasznojarszki ellenzéki Konsztantyin Szencsenko mondta azt, hogy a parlamenten kívüli ellenzéket – másmilyen ott már nincs – Oroszország ellenségének nevező Ramzan Kadirov Oroszország szégyene. Ezután el is látogatott hozzá Szajtyijev háromszoros olimpiai bajnok birkózó, és Magomedhez hasonlóan békésen elbeszélgetett a szibériai képviselővel. „Elfogadom )))))” – írta ki az Instagramon Kadirov a bocsánatkérésre. Bocsánatkérésére kényszerült Vova Zelinszkij színész, és ugyanezt követelte a Putyint vezérének mondó Kadirov az orosz emberi jogok biztosától, a Novaja gazeta komplett szerkesztőségétől és az ukrán külügyminisztertől is, bár utóbbiak esettében sikertelenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.