Orbán: Dezinformációs kampány zajlik ellenünk

A kormányfő ismét személyesen válaszolt az ellenzéki képviselőknek, azaz leginkább nem válaszolt.

MN
2017. 04. 10. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, mikor a lemondását firtató Bárándy Gergely szocialista képviselő azonnali kérdésére válaszolt. A kormányfő szerint ez nem meglepetés, ez zajlott az alkotmány ügyében és migránsügyben is. A CEU ügyére utalva azt mondta: a kormány semmilyen egyetemet nem zárat be, a Közép-európai Egyetemet sem.

Bárándy kemény szavakat használt, mikor azt mondta: Orbán idegengyűlöletet szít és az EU ellen hergel, miközben egy orosz diktátornak adja el kilóra az országot. A Soros György elleni kampányra utalva úgy fogalmazott: a kormányfő az ország ellenségének kiáltanak ki egy magyar származású zsidó üzletembert, de volt már ilyen a történelemben. Orbán erre úgy reagált: a leghatározottabban visszautasít bármilyen származási alapú megközelítést, mert antiszemita megközelítésnek nincs helye.

Brüsszelből a magyarok számára jó még nem érkezett

– mondta Orbán, mikor az európai bérunióról érdeklődő Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek válaszolt. A kormányfő nem érti, a Jobbik miért gondolja azt, hogy Brüsszelben olyan döntés születhet a bérek és adók ügyében, ami nem a multiknak kedvez.

Gyöngyösi felrótta Orbánnak a nagy pálfordulásait, mire a miniszterelnök úgy reagált: ebben a kérdésben mindenki más csak az ezüstéremre számíthat a Jobbik mögött, hiszen azok fordulnak Brüsszelhez, akik nem olyan régen még EU-s zászlót égettek.

Orbán elhárította a választ Hadházy Ákos LMP-s képviselő kérdésére. Hadházy arról érdeklődött már nem először, hogy mire használja Mészáros Lőrinc azt a hatvanpusztai majorságot, amit Orbán apjának cégétől bérel. A miniszterelnök csak annyit mondott: nem vállalja Felcsút polgármesterének szóvivőjének szerepét, a képviselő forduljon az érintettekhez.

Mindenkitől elnézést fogok kérni, akit esetleg megbántottam volna, de ebben az esetben ez nem áll fenn. Vannak otthon elegen, akik lekapnának a tíz körmömről, ha ezt tettem volna

– válaszolt Orbán a szocialista Bangóné Borbély Ildikónak. A képviselőnő – aki később hímsovinisztának minősítette a kormányfőt – arra szólította fel, hogy kérjen bocsánatot minden magyar nőtől, akit megsértett azzal a mondatával, hogy nőügyekkel nem foglalkozom.

Messze fog jutni a parlament, ha azzal foglalkozunk, hogy az önök gazdája whiskyszagú kérdéseit beküldi ide – ütötte el a kormányfő Vona Gábor Jobbik-elnök kérdését, hogy van-e neki vagy családtagjainak eltitkolt, külföldi vagyona.

– Van-e önnek, családtagjainak vagy legszűkebb környezetének külföldön eltitkolt számlája, eltitkolt vagyona, vagy bármilyen zavaros pénzügyi művelete – konkrétan ezt a kérdést szegezte Vona Gábor Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Jobbik elnöke szerint ugyanis egyfajta belpolitikai tragédiával érne fel, ha ilyen kiderülne, ráadásul hatalmas nemzetbiztonsági veszélyt jelentene, ha a kormányfőt a pénzügyei miatt zsarolni lehetne.

Vona Gábor konkrétumot nem mondott, hogy miért kérdezi a kormányfőt ebben a témában, csak arra kérte, nyugtassa meg a közvéleményt, hogy a választásokig hátralévő egy évben nem fog kiderülni őt, a családját vagy a legszűkebb környezetét érintő valamilyen külföldi zavaros és illegális pénzügyi ügylet. A miniszterelnök erre először – habár két perce lett volna – mindössze annyit mondott, hogy „e tekintetben nyugodtan aludhat”. Majd amikor a Jobbik elnöke ismét feltette a kérdést, Orbán Viktor – továbbra is érdemi válasz nélkül – azt fejtette ki a Jobbikra utalva, hogy „szomorú sors, amikor az embernek gazdája van és nem a maga ura”. Esetleges külföldi vagyonról egy szót sem szólva azzal vágott vissza, hogy van, akit Soros György mozgat, van akit a Jobbik „gazdája”, de a Fidesz és a KDNP szerinte sosem fog közéjük tartozni, mert mindkét párt szuverén és mindig minden törvényt maradéktalanul betöltenek.

Orbán azt is közölte: a paksi atomerőmű bővítése ügyében fölöslegesnek tartja az LMP-s Szél Bernadett által számon kért népszavazást, hiszen 2014-ben úgy választották újra a kormányt, hogy senki nem mondhatta, hogy nem ismeri a kormánypártok energiapolitikája. A Fidesz és a KDNP nyílt lapokkal játszott, mindig is ezt tesszük – mondta Orbán, aki szerint a paksi bővítés pontosan tükrözi a nép akaratát. A miniszterelnök azt is bejelentette:

 

A következő napokban tárca nélküli minisztert fog kinevezni az atomerőmű-építés felügyeletére.

 

A stockholmi és egyiptomi merényletektől egy lépésben jutott el a vasárnapi, CEU melletti tüntetésig Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn napirend előtt a parlamentben. Szerinte a terrortámadások Napnál világosabban mutatják, hogy a migrációs válság továbbra is a legsúlyosabb probléma, Magyarország viszont teszi a dolgát, betartja az egyezményeket és megállított a migrációs hullámot.

Kósa szerint a vasárnapi tüntetést is Soros György és az ő szervezetei szervezték, mégpedig a migráció támogatására. A frakcióvezető ezt a következtetést abból vonta le, hogy szerinte a követelések abszurdak voltak, hiszen a kormány nem akar egyetemet bezáratni. Kizárásos alapon tehát kizárólag a migrációs bizniszről szólhatott a kormányellenes demonstráció.

Vejkey Imre, a KDNP képviselő is arról beszélt, hogy a Soros-Strasbourg-Brüsszel triumvirátus egyre nagyobb nyomás alá helyezi Magyarországot, nyílt támadást intéz az őshonos népek és a keresztény civilizáció ellen. A képviselő szerint a triumvirátus pénzt is akar keresni: 15 ezer migránssal számolva 40 milliárd forintba kerülne, ha mindenki pert nyerne Strasbourgban.

Kunhalmi Ágnes arról beszélt napirend előtt, hogy a kormánypártok támogatottsága egyre fogy, képviselői pedig félnek, ezért akarják bezárni a CEU-t. Közben képviselőtársai Ne írd alá! feliratú lapokat mutattak fel, amivel megszegték a házszabályt.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy a vasárnapi tüntetők nem csak a CEU mellett álltak ki, de a kormánynak is üzentek, hogy elegük van. A Lex CEU és a civileket megbélyegző törvény illeszkedik egy sorba, amelynek lényege, hogy semmilyen intézmény vagy szervezet ne működhessen a kormánytól függetlenül.

A jobbikos Szávay István szerint a Lex CEU és a civil szervezetek elleni hisztériakeltés is felelőtlenség, hiszen példát mutathat a környező országoknak, hogy fellépjenek a a határon túli magyar intézmények a szervezetek ellen. Közben a legnagyobb befolyással rendelkező szervezetről, a CÖF-ről pedig nem tudni, milyen pénzből plakátolja tele az országot Gyurcsánnyal és a bohóccal, amelyik úgy néz ki, mint egy hajléktalan transzvesztita

Hétfőn egyébként politikai vitanapot tartanak a Jobbik kezdeményezésére az európai bérunió megteremtéséről, vagyis az EU-tagországok bérszínvonalának kiegyenlítéséről. A kezdeményezés úgy kerülhetett napirendre, hogy a jobbikosok mellett szocialista és LMP-s képviselők is aláírták. 

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.