Székely Fesztivál: az örökös mást mond

Jogosulatlanul hirdetik a Székely Fesztivál megrendezését fideszes képviselők. Ellenérveik az érintettek szerint nem helytállók.

MN
2017. 04. 19. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden megírtuk, hogy kormányzati hátszéllel miként vette át egy volt III. kerületi fideszes képviselő és üzletember az elmúlt két évben sikeresen megrendezett Székely Fesztivál szervezőjétől az eseményhez kapcsolódó jogokat, illetve a rendezés megszervezését. Egy új alapítványt hoztak létre, amely a rendezvény logóját, óriásplakátját és egyéb grafikai elemeit – az ötletgazda Székely Szeretetszolgálat elnöke szerint – jogosulatlanul felhasználva hirdeti az eseményt. 

A Székely Fesztivál az idén is a Millenárison lesz, ám az állami tulajdonban lévő intézmény egyszerűen törölte a szeretetszolgálat helyfoglalását, átadva azt a Székely Összefogás Alapítványnak, amely a volt óbudai képviselő Debreczeny István vezetésével működik. Mindez a Nemzetgazdasági Minisztérium segítségével történhetett, amelynek vezetője Varga Mihály miniszter, a III. kerület országgyűlési képviselője.

Cikkünk állításaira reagált a Székely Összefogás Alapítvány, ám érveik – legalábbis Lukács Csaba, a Székely Szeretetszolgálat elnöke szerint – nem helytállók. Azt írták ugyanis, hogy „a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 2016. május 17-én kelt védjegyokirata szerint a Székely Fesztivál kifejezés és logó védjegyjogosultja szervezetünk alapítója, a tavaly decemberben elhunyt Bajcsi István. A fesztivál védjegyjoga jelenleg az ő örököséé, ő pedig engedélyt adott azok használatára”.

Lukács Csaba – aki egyébként lapunk munkatársa – azonban állítja: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilvános adatbázisából kiderül, hogy az egyébként ellopott színes ábrát és a Székely Fesztivál szókapcsolatot csak az idén februárban, Bajcsi István novemberi halála után több mint két hónappal lajstromozták. Hozzátette: a parajdi férfinak egyetlen és kizárólagos örököse van, a Székelyföldön élő testvére, aki közhiteles okiratban nyilatkozott arról, hogy a védjegyet végérvényesen átruházza (tulajdonképpen visszaadja) a Székely Szeretetszolgálat Alapítványnak.

A Székely Összefogás Alapítvány kifogásolta cikkünk azon állítását is, hogy a Székely Fesztivál arculati elemeit „ellopták” volna, hiszen – szerintük – azok „a Székely Fesztivál és nem a Székely Szeretetszolgálat részére készültek”.

Lukács Csaba viszont közölte, az, hogy a grafika és az arculati elemek egy jogi tartalommal nem rendelkező fogalom számára készültek volna, egyszerűen értelmezhetetlen. Michelangelo sem a kereszténység vagy a katolicizmus számára festette a Sixtus-kápolna világhírű mennyezetfreskóját, hanem a feladatra a Vatikánnal kötött szerződést 1508. május 10-én – fejtette ki. A Székely Fesztivál arculati elemeit készítő grafikus saját munkája felhasználási jogait a szerződésben kizárólag a Székely Szeretetszolgálatnak engedte át.

A kormányzati hátszéllel létrejött új alapítvány közleményének személyeskedő befejezésére válaszul Lukács Csaba közölte: hogy a gyanúja se merülhessen fel annak, nem egy közösség, hanem a saját egyéni érdekei vezérlik, és emiatt lép fel a lopás ellen, a tegnapi napon lemondott az alapítvány kuratóriumi elnökségéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.