Újabb szakszervezet száll be a BKV-sztrájkba

Részt vesz a munkabeszüntetésben, és az idei évre tízmilliárdos bérkövetelést jelent be az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

MN
2017. 04. 04. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csatlakozik a múlt pénteken meghirdetett BKV-sztrájkhoz az Egységes Közlekedési Szakszervezet is: Nemes Gábor, az EKSZ elnöke azt mondta, ők a két másik érdekvédelmi csoporttal ellentétben nem 13, hanem 15+5 százalékos béremelést követelnek – ez idén 10 milliárd forintba kerülne a BKV-nak, a három évre szóló, összesen 30 százalékos emelés pedig összesen 34 milliárdba.

„Egyelőre állapodjunk meg az idei esztendőben, és akkor jövőre újra le kell ülnünk a tárgyalóasztalhoz, látva azt, hogy miben változott a helyzet, a munkavállalók maradtak, nem maradtak, és akkor annak függvényében a további lépéseket, illetve bérköveteléseket meg fogjuk fogalmazni” – nyilatkozta Nemes Gábor.

Az EKSZ a sztrájk meghirdetésekor ugyanakkor még nem akart részt venni a munkabeszüntetésben, eredeti terveik szerint ők más utakon, felmondólevelekkel és különféle forgalomlassító akciók bejelentésével jelezték volna bérigényüket.

A sztrájk lehetősége azután merült fel, hogy március 31-én sem született egyezség a BKV-nál a három évre kért 30 százalékos béremelésről: ezért két részletben nyolc napon át munkabeszüntetést hirdetett a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Szakszervezetek Szövetsége (VTDSZSZ).

A Magyar Nemzetnek az utóbbi szervezet elnöke, Gulyás Attila akkor elmondta: bejelentésük szerint április 18-a, keddtől kezdve három, majd április 24-e, hétfőtől 28-a, péntekig ötnapos sztrájkot szerveznek – a dolgozók nyolcvan százalékát lefedő két nagy szakszervezet valamennyi ágazatban, így a buszokon, trolikon, villamosokon és a metrón is munkabeszüntetést tartana, de csakis akkor, ha a következő két és fél hétben nem lesz megállapodás a BKV menedzsmentje és az érdekvédők között.

Az érdekvédők a százszázalékos önkormányzati tulajdonú közlekedési cégnél idén januárig visszamenőleg több mint 10 százalékos béremelést szeretnének kiharcolni, nem többet, mint az állami társaságoknál, a Volánnál, a MÁV-nál. Mint megtudtuk, még további 5 százalékos differenciált emelést is kívánnak a BKV-n belül azokban szakmákban, amelyekben a dolgozók fizetése évtizedek óta a legelmaradottabb. A szakszervezetek egyébként továbbra is bíznak abban, hogy megállapodhatnak, s végül nem lesz sztrájk.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.