Civiltörvény: Kövérnek üzent az ET emberi jogi biztosa

Arra szólította fel az Országgyűlés tagjait, hogy utasítsák el a törvénytervezetet.

MN
2017. 05. 03. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muiznieks Kövér László házelnöknek címzett levelében kijelentette, hogy a magyar törvényjavaslat egyértelműen felveti az emberi jogok területén jogszerű tevékenységet folytató, nagyszámú szervezet megbélyegzésének veszélyét, amely működésük korlátozásával járhat – írja az MTI.

A törvénytervezet széles körű korlátozásokat vezet be az egyesülési szabadságra vonatkozóan, amely nem tekinthető szükségesnek egy demokratikus társadalomban, ezért ellentétesek a nemzetközi emberi jogi normákkal – húzta alá. Véleménye szerint a törvényjavaslat további adminisztratív terheket ró a rendelet hatálya alá tartozó nem kormányzati szervezetekre, látszólag törvényes cél nélkül. Ezenkívül a törvényjavaslat – amelynek kritériumai egyelőre nem világosak – más civil szervezeteket, például sport- vagy vallási tevékenységet folytató szervezeteket kizár hatálya alól.

Az emberi jogi biztos arra szólította fel Magyarországot, tartsa tiszteletben az egyesülési szabadság nemzetközi és európai normáit, és tartózkodjon a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezetek büntetésétől, megbélyegzésétől vagy bármilyen hátrányos megkülönböztetésétől. Kijelentette: különös aggodalomra ad okot az a tény, hogy az új követelmények be nem tartása pénzbírság kiszabásához vezethet, végső soron pedig az ügyész által az egyszerűsített eljárással történő bírósági feloszlatáshoz is. A feloszlatás és a bírósági nyilvántartásból való törlés az emberi jogok európai egyezményének egyesülési jogokra vonatkozó fejezetében rögzítettek megsértését veszélyezteti – tette hozzá.

Muiznieks levelében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy elmaradtak a nyilvános konzultációk és viták, miközben a kormánykoalíció egyes tagjai finanszírozásuk háttere miatt nyilvánosan „külföldi ügynökök” címkével bélyegezték meg a civil szervezeteket.

Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése korábban felszólította Magyarországot, hogy függessze föl a civiltörvény parlamenti vitáját, és ne ültesse át a gyakorlatba a felsőoktatási törvényt, amíg az ET alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság nem véleményezi azt. Arra kérték a magyar hatóságokat, hogy a két törvényről kezdeményezzenek nyilvános párbeszédet a civil társadalommal és a nemzetközi szervezetekkel.

A civiltörvény esetében kifogásolták, hogy a vitába nem vonták be a hazai nyilvánosságot, túl súlyos szankciókat ír elő, és nem vonatkozik minden nem kormányzati szervezetre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.