Coldrex, Neo Citran, Rubophen Thermo: mostantól csak patikában

A szigorítást az intézet a betegbiztonsággal indokolta, áremelkedés azonban nem várható.

Kuslits Szonja
2017. 05. 09. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A betegek biztonsága érdekében teszi elérhetővé kizárólag a gyógyszertárakban néhány paracetamol hatóanyag tartalmú készítményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Közleményük szerint mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni – többféle hatóanyagot tartalmazó –, úgynevezett kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik. Nem ritka, hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal. Ezzel pedig növelik a májkárosodás kockázatát.

A hatóság döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek – drogériák, benzinkutak – a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

Az OGYÉI főigazgatójának, Pozsgay Csillának a tájékoztatása szerint ezen készítmények gyógyszertáron kívüli értékesítése kellő körültekintést igényel, ezért megszünteti az alábbi gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását: Coldrex citrom vagy feketeribizli ízű por belsőleges oldathoz, Coldrex Maxgrip citrom ízű por belsőleges oldathoz, Grippostad hot drink 600 mg por belsőleges oldathoz, Loligrip 500 mg/200 mg/25 mg por belsőleges oldathoz, Neo Citran belsőleges por felnőtteknek, Rubophen Thermo 500 mg/10 mg cukormentes, citrom ízű. echinacea-csipkebogyó, és narancs-gyömbér ízű granulátum belsőleges oldathoz, Rubophen Thermo 650 mg/10 mg granulátum, valamint ennek cseresznye ízű változata, Rubophen Thermoplus, Coldrex Junior, és Wick triacitin citrom ízű por belsőleges oldathoz.

A paracetamol hatóanyag-tartalmú készítmények fájdalom- és lázcsillapító hatású gyógyszerek, amelyek önmagukban vagy más hatóanyagokkal kombinációban kaphatóak: tabletta, por, granulátum vagy szirup formájában. A betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak, azonban nagyobb mennyiségek bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet! Egyidejűleg szedett gyógyszerek, bizonyos kísérőbetegségek növelhetik a paracetamol alkalmazásának kockázatát. Paracetamol-tartalmú gyógyszert 3 napnál hosszabb időn túl csak orvosi vagy fogorvosi javaslatra szabad szedni.

Azzal, hogy a listában szereplő kombinációs készítmények kizárólag csak gyógyszertárakban lesznek elérhetők, az OGYÉI szerint biztosítható az, hogy a betegek a gyógyszerészek tájékoztatása után, kellő ismeretek birtokában folytassák otthonukban a terápiát.

Az azonban, hogy a jövőben benzinkút és drogéria helyett csak gyógyszertárban lehet kapni ezeket a készítményeket, még önmagában nem elég ahhoz, hogy biztonságosabb legyen a gyógyszerfogyasztás. Ehhez elengedhetetlen, hogy a patikus is megfelelően tájékoztassa a beteget. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke ezzel kapcsolatban arról beszélt lapunknak: fontos, hogy a vásárló a megfelelő tájékoztatást kapjon a termékekről, például az azonos hatóanyag-tartalmú szerek megfelelő szedéséről. Ez a gyógyszerész felelőssége is.

Jelenleg 6-700, patikán kívüli, gyógyszer forgalmazásra engedélyt kapott helyen lehet paracetamolt tartalmazó készítményt kapni, de a szakember úgy véli, a betegek érdekében jó gyakorlat, hogy a jövőben nem lesz lehetőségük ilyen helyeken megvásárolni a felsorolt megfázás elleni szereket. Kérdésünkre, hogy a változás jelenthet-e áremelkedést, egyértelmű nemmel válaszolt, szerinte nem valószínű, hogy drágábban adnak majd egy-egy terméket csak azért, mert azt a drogériában már nem lehet kapni. A benzinkút árképzési gyakorlata pedig egyébként is azt mutatja, hogy ott drágábbak a kapható termékek, mint máshol. Hangsúlyozta, a változásnak távolról sem anyagi, hanem betegbiztonsági okai vannak, forgalmi szempontok nem számítanak egy ilyen kérdésben.

Beszélt arról is: rég vita tárgya, hogy 2006 óta gyógyszertáron kívül is forgalmazhatnak gyógyszereket, ennek a vitának pedig központjában álltak a paracetamol tartalmú készítmények, melyeket ha nagy dózisban szednek, óriási a májkárosodás kockázata. Ezeket a termékeket pedig a megfázás kezelésében igen gyakran alkalmazzák. Úgy véli, más készítmények esetében is meg kellene fontolni a forgalmi szigorítást.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.