„Deal”, írta a Momentum a közmédia beszántásának ötletére

Egy Facebook-bejegyzés szerint a Momentum Mozgalom vevő a közmédia bezáratására. Nem viccelnek, tényleg ezt akarják.

Koncz Tamás
2017. 05. 19. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az origós beszélgetés – más szempontból rajtaütés – után ismét merész húzással állt elő a Momentum Mozgalom: Bede Márton újságíró a Facebookon vetette fel, hogy a momentumosok bohóckodás helyett ígérjék meg, hogy „hatalomra jutásuk esetén azonnal felszámolják az állami propagandagépezet, és bezárják a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legnagyobb közpénznyelő gépezetét, a teljes közmédiát”.

A párt válasza nem is késett: „deal” – írták vissza a Facebook-bejegyzésre, mintegy utalva arra, hogy megveszik az ötletet.

Levélben kerestük meg a Momentumot, hogy válaszukat viccnek szánták, vagy ez párt hivatalos álláspontja is a közmédiával kapcsolatban – és ha utóbbi igaz, hatalomra kerülésük esetén, mi lenne a jelenlegi közszolgálati tévék, rádiók sorsa.

Válaszukból kiderül, ez nem csak egy poén -a párt teljesen komolyan gondolja a közmédia leállítását és újraindítását. Idézzük feleletüket:

„Kormányra kerülésünk esetén erkölcsi felelősségünk az első adandó alkalommal megálljt parancsolni a propagandának. Ennek megoldása szélesebb körű, mintsem egy politikai erő akaratának megfelelő átalakítás: bízunk benne, hogy a többi párt is egyetért törekvéseinkkel. Elkezdtük vizsgálni ennek a különböző formáit, és két azonnali lépést tartunk szükségszerűnek, melyet a többi párttal és a társadalommal közösen kívánunk végrehajtani:

1. Be fogjuk záratni és a társadalommal közösen fogjuk újraindítani a közmédiát. Magyarországon a közszolgálati médiát kisajátította az államhatalom, jelenlegi működése nem fenntartható és mérgezi a közbeszédet. A közmédia-reform után onnan többet nem lehet kizárni sem a pártokat, sem a civileket, sem az embereket. Olyan nem fordulhat elő soha többet, hogy egy politikus megmondja, hogy mit kell elmondani a közmédiában: olyan rendszer kell, hogy a közmédiás újságíró ilyenkor nyugodtan rátehesse a telefont a politikusra és ez cseppet se befolyásolja negatívan a karrierjét. A részleteket a pártokkal közösen szeretnénk kidolgozni, épp az a lényeg, hogy ne egy párt mondja meg, hogyan.

2. Minimalizálnunk kell az állami hirdetéseket, valamint az állami vállalatok hirdetéseit is korlátozni kell. Az államnak szükséges hirdetnie, hiszen ez fakad az állampolgárok tájékoztatáshoz való jogából, ugyanakkor ez nem lehet eszköze annak, hogy a piacon egyébként megmaradni nem képes médiaszolgáltatók, reklámcégek és sajtótermékek fennmaradását segítse.\"

A Momentum néhány tagja, élükön Fekete-Győr András pártelnökkel csütörtökön jelentős médiabotrányt kavart azzal, hogy besétáltak az Origo szerkesztőségébe, és kérdőre vonták Kovács Andrást, a kormányközeli portál újságíróját, hogy jelenleg milyen lejárató anyagon dolgozik velük, illetve Fekete-Győrrel kapcsolatban.

A momentumosoknál azután szakadt el a cérna, hogy csütörtök reggel ismét vádaskodó, névtelen cikk jelent meg róluk az Origón, amiben a párt vezetőit milliókat bezsebelő HÖK-tagokként mutatták be.

A párt tagjai azért Kovácsot keresték, mert az újságíró többször írt már róluk, levélben is kereste őket; egy korábbi írásában például Hajnal Miklós Momentum-tagot próbálta leleplezni – az anyagban ugyanakkor félrevezető állítások is szerepeltek, és talán a közfelháborodás hatására, Kovács András neve később lekerült a cikkről.

A párt csütörtöki beszélgetős akcióját ugyanakkor több médium kritizálta, a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) pedig Facebook-bejegyzésben ítélte el fellépésüket. Az Origo székhelye magánterület, oda pedig engedély nélkül senki nem léphet be, még a hatóságok sem. Az engedély hiányát pedig nem pótolja a közérdekre való hivatkozás. Politikai párt ne válaszoljon jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja – olvasható a TASZ állásfoglalásában. A Momentum később annyit tett ehhez hozzá, hogy nem volt engedély nélküli a belépésük, hiszen beengedték őket.

Az Origo később jelezte, feljelentést tesz a momentumosok látogatása miatt.

Becsöngettek és megkérdezték, hogy merre találják az Origo szerkesztőségét, betörésről szó sem volt, mondta a Hír TV-ben Orosz Anna, a Momentum Mozgalom vezetőségi tagja. A legnagyobb problémájuk a propagandamédiával van. Azt gondolják, hogy a független sajtó ugyanakkor kritizálhat egy ilyen akciót, amit a Momentum is végrehajtott. „Értjük a kritikákat és hogy sokak számára ez egy megosztó akció volt” – jelentette ki a Newsroomban.

Szerinte az akciójukkal csak felhívták a figyelmet a jelenlegi helyzetre, a sajtószabadság rossz helyzetére. „Lehet ezt médiahacknek is nevezni” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.