Elhanyagoljuk a szűréseket, és ebbe bele is halhatunk

A magyarokat alig érdeklik az ingyenes lehetőségek, félő, hogy az idén induló vastagbélrákprogrammal is így lesz.

Szabó Emese
2017. 05. 03. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Év végétől indul a vastagbélrák országos szűrőprogramja, amitől komoly eredményt várnak: azt, hogy legalább 10 százalékkal csökkenjen évente a vastagbélrák áldozatainak száma. A ráktípus rengeteg ember érint: az Országos Onkológiai Intézet által vezetett nemzeti rákregiszter utolsó adata a 2014-es évre vonatkozik, a betegséget abban az évben egyaránt több mint háromezer férfin és nőn diagnosztizálták, egyformán sújtja tehát mindkét nemet. A hatezres nagyságrend minden évben adott, a diagnózisokat az érdemi szűrés hiánya miatt rendszerint későn, a betegség előrehaladottabb stádiumában állítják fel. Ebből kiindulva nem meglepő, hogy a vastagbélrák halálozási aránya uniós szinten is nálunk a legrosszabb: a 2013-as arányszám 56 százalékos volt, miközben az EU-tagállamok átlaga 31 százalékos. A finnek jóval e fölött teljesítenek, náluk az arány csak 22 százalékos, a franciáknál és az osztrákoknál pedig 27 százalékos.

Az itthon indulás előtt álló szűrőprogram 2019 után is folytatódhat. Akkortól az unió helyett a kormány állja a költségeket, és a háziorvosi részvétel már kötelező lesz. Első körben vagy a háziorvos, vagy az országban működő hét szűrőközpont értesít minden 50 és 70 év közötti lakost arról, hogy vegyen részt az ingyenes szűrésen. Az a körülbelül 1,8 millió ember, akit a kétlépcsős vizsgálat első körében kiértesítenek, kap egy csomagot, amelyben a székletvér-vizsgálathoz való, két egymás utáni nap mintavételéhez szükséges eszközöket talál. A mintákat az érintett saját maga veszi le, és helyezi el a higiénikusan lezárt csomagba, amelyet a postán térítésmentesen lehet feladni egy előre címzett borítékban. A rákgyanús eseteket laboratóriumban szűrik ki, és akinél kockázatot látnak, azt beutalják kolonoszkópiára. A kétlépcsős vizsgálatot kétévente kell megismételni.

Úgy sejtik, az érintett korosztályból körülbelül 1 millióan vesznek majd részt a vizsgálat első körében, míg 4–7 százalékuknak a helyzet egyértelműsítése miatt kolonoszkópiára is szüksége lehet. Azt nem lehet megjósolni, hogy a vastagbéltükrözésre ténylegesen hányan mennek el. Hiszen az köztudattan nem egy kellemes vizsgálat, az állami rendszerben altatásban nem is végzik, csak bódítanak.

A statisztikákból látszik, hogy a magyarok a kevésbé kellemetlen vizsgálatokat sem szívesen végeztetik el: az Eurostat 2013-as adatai szerint az 50-69 éves nők csak 43 százaléka vesz részt mellrákszűrésen, miközben a 20-69 éves korosztály mindössze 36 százaléka jár méhnyakrákszűrésre. Ugyanez a két szám az Egyesült Királyságban 76 és 78 százalék, Hollandiában 79 és 65 százalék. Mindennek a hátterében az is meghúzódik, hogy Magyarországon eleve rossz az emberek egészségértése: a Szinapszis 2015-ös felmérése alapján minden második embernek gyenge ez a képessége. Sokak eleve nem férnek hozzá a megfelelő egészségügyi információkhoz, nem tudják értelmezni azokat, és nem értik azt sem, hogy miért fontosak a szűrővizsgálatok. Ők azokra sem mennek el, amelyekre felhívást kapnak.

Az olyan népegészségügyi szűrővizsgálatokon túl, amilyen a méhnyakrákszűrés vagy a mammográfia – illetve amilyen a vastagbélrák szűrése lesz –, nem igazán érhető el más az állami rendszerben. A társadalombiztosítás az egészségi állapot általános felmérését és a betegségek korai felismerését szolgáló vizsgálatokat a gyakorlatban nem támogatja. Egy gyanús anyajegyet meg lehet ugyan mutatni a szakrendelőben a bőrgyógyásznak, de lakossági szinten melanomaszűrést sem tudnak végezni. Aki ilyesmin akar részt venni, saját költségére teheti meg magánrendelésen. Pedig az évenkénti szűrés ebben az esetben is indokolt lenne, hiszen ezt a betegséget is évente több mint 2 ezer embernél diagnosztizálják, a túlélés pedig nagyban függ a diagnózis idejétől. Az időben felfedezett esetek nagyobb eséllyel menthetők, míg a nyirokcsomó- vagy a távoli áttétnél már rosszak a kilátások.

A Hepatitis C fertőzés okozta májrák megelőzését ugyancsak segíthetné szűrővizsgálat. Főleg, mert a betegség lassú lefolyású, az érintettek 30-50 évig is tünetmentesek lehetnek. Ilyen fertőzéssel nagyjából 50 ezer ember élhet az országban, de érintettségéről csak 30-40 százalékuk tud. Évente így is több százan halnak meg hepatitis C fertőzés miatt, miközben az időben felfedezett betegség kezelhető. Népegészségügyi szűrés ennek ellenére nincs, automatikusan azokat sem szűrik, akik 1993 előtt vért kaptak – akkor még a vérkészítményeket nem vizsgálták erre a kórokozóra vonatkozóan.

Ilyen szűrést jellemzően csak azok kérnek, akik már gyanús tüneteket észlelnek, illetve akik laboratóriumi leletei májbetegségre utalnak. Ez azonban csak későn történik meg, hiszen a máj 30 százalékos működés mellett is ellátja feladatát, ezért tönkremehet anélkül, hogy erről bármilyen panasz árulkodna. A betegség felismerésével gond az is, hogy a jellegtelen tünetek miatt sokszor a háziorvosok sem gyanakodnak. Amikor májenzim-emelkedést látnak, egyből arra gyanakszanak, hogy a beteg alkoholt fogyaszt, így szűrővizsgálatra nem feltétlenül küldik a beteget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.