Féláron kelhetett el a Quaestor svábhegyi szállodája

Baráti áron vásárolt egy hotelt a Rooof Zrt. A fidelitasos ügyvezető korábban Németh Szilárdnak is dolgozott.

MN
2017. 05. 31. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új tulajdonosa van a Quaestor-vagyon maradékát képező budai Napfény hotelnek, a Rooof Zrt., amely meglepően olcsón jutott hozzá az épülethez, írja a 444.

A portál emlékeztet arra, hogy a 4200 négyzetméteres, 70-80 szobás ingatlant 2006-ban szerezte meg a Quaestor-csport – azonban később is üresen állt, mert a tulajdonosok nem látták értelmét, hogy újra szállodaként hasznosítsák, inkább más funkciót adtak volna neki.

Erre a cégcsoport 2015-ös bedőlése miatt nem kerülhetett sor, a Napfény szállót pedig a végelszámoló Patik, Varga és Társaik Zrt. hirdette meg újra a piacon. Méghozzá meglepően baráti áron – derül ki a ingatlanbizniszről beszámoló cikkből. Tarsoly Csaba egy bírósági tárgyaláson még 1,2-1,5 milliárd forintra becsülte a kiváló fekvésű, Budapest egész területére rálátást kínáló épületet, a végelszámoló azonban 950 millió forintért hirdette meg az ingatlant, az árat pedig hónapok alatt 770 millióig csúsztatták le, és ebből még lehetett alkudni is.

A vevő pedig alkudott is: idén tavasszal derült ki, hogy a Rooof vette meg az épületet, a 444 információi szerint 630 millió forintért.

A cég két tulajdonosa Asztalos Gabriella korábbi tévés műsorvezető és bútordizájner, valamint Marcel T. L. G. Wanders holland dizájner – az ügyvezető pedig Asztalos Dávid. Róla érdemes tudni, hogy jó politikai kapcsolatokkal rendelkezhet: ő a Fidelitas XVII. kerületi csoportjának elnöke, és egy ideig Németh Szilárd titkáraként is dolgozott a rezsiakciócsoportban – egészen pontosan ő volt a rezsicsökkentés végrehajtásáért felelős munkacsoport kabinettitkára. Emellett tagja volt a nemzetpolitikai munkacsoportnak is.

Asztalos Dávid három éve azzal került be a hírekbe, hogy éppen akkor indított fogyasztóvédelmireferens-képzéssel foglalkozó céget, amikor Németh Szilárd beadott egy törvényjavaslatot, amely kötelezővé tette a fogyasztóvédelmi referensek alkalmazását. Erről az azóta kinyírt Népszabadság írt, arról pedig a Hvg.hu, hogy az eredetileg budapesti, XII. kerületi Asztalos Dávid bejelentkezett egy hajdúszoboszlói lakcímre, hogy felvehesse a fiatal vállalkozóknak járó hatmillió forintot, amelyet egy fuvarszervező céghez használtak fel.

Asztalosék üzleti vállalkozásai nem mentek rosszul. Az édesanyja nevén futó Fogyasztóvédelmi Referens Képző és Közvetítő Központ Kft. 2014-ben 67, 2015-ben 23 millió forintos árbevételt hozott. (Az Asztalos Dávid tulajdonában lévő másik referensképző társaság, a Nemzetközi Energetikai és Fogyasztóvédelmi Központ Kft. egyelőre nem mutat életjeleket.)

Az AB Team International Kft. nevű fuvarozócég szintén hasít: 2014-es 13 millió forintos árbevételét 2015-re 98 millió forintra növelte, 2016-ban 69 millió forint forgalmat bonyolított. A vállalkozás Asztalos Dávid és barátnője, illetve volt fidelitasos helyettese, Barkó Ivett tulajdonában van, székhelye Hajdúszoboszlón található, központja viszont az álláshirdetések szerint egy Balassi Bálint utcai iroda. 

Ingatlan- vagy hotelbizniszben mindenesetre zöldfülűnek számítanak az Asztalos testvérek, még akkor is, ha holland partnerük portfóliójában több luxushotel dizájnja is szerepel. A valódi finanszírozót nem ismerjük – írja a 444, megjegyezve, hogy a Napfény hotel eladása is jól illik, a Quaestor-hagyaték elkótyavetyélésébe. A bukott cégcsoport hat, kevésbé kapós ingatlanját – a Napfény hotelen kívül: a balatonberényi Hotel Beach, a szegedi Régi Hungária szálló, egy leányfalui és egy szentendrei kisebb szálloda, továbbá egy balatonkenesei golfprojekt – összesen 2,8 milliárd forintért hirdették meg a felszámolók. Az együttes ár azóta több lépcsőben lement 2,1 milliárd forintra, és a portál értesülései szerint egyelőre még mindig csak a normafai létesítményt sikerült eladni, így további árcsökkenések várhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.