Már a CEU rektora is Budapest elhagyásáról beszél

Az egyetem nem zár be, de valószínűleg költözni fog – mondta Michael Ignatieff. Szerinte a CEU Orbán vendettájának áldozata lehet.

MN
2017. 05. 03. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest elhagyását is reális lehetőségként említette a Közép-európai Egyetem rektora a BBC-nek nyilatkozva. Michael Ignatieff hangsúlyozta, a CEU nem zár be, de a magyar felsőoktatási törvény direkt az egyetemre szabott módosítása miatt októbertől nem vehetnének fel új hallgatókat – ezért költözhetnek, és az egyetem már hat országból kapott meghívást a folytatáshoz.

Ignatieff hozzátette, az utolsó pillanatig küzdeni fognak azért, hogy mégis a magyar fővárosban maradhassanak, és nem is szeretne felégetni maga mögött hidakat – jelezte azt is, hogy nyilatkozata nem politikai kihívás Orbán Viktor részére.

Az egyetemi vezető korábban ugyanakkor arról beszélt, hogy a Közép-európai Egyetem semmiképpen sem hagyja el majd Budapestet – ezzel akkor látszólag cáfolta a rektorhelyettes Enyedi Zsolt szavait, aki már április 26-án felvetette a távozás lehetőségét.

A CEU rektora szerint az egyetem bezáratása része annak a vendettának, amit a magyar miniszerelnök a milliárdos üzletember, Soros György ellen folytat, aki a CEU alapítója is. Az egyetem ellen indult kormányzati hadjárat miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított a magyar állam ellen.

Michael Ignatieff hangsúlyozta, hogy Magyarországon szerinte nincs diktatúra, Orbán Viktor pedig egy populista demokrata, aki szabad és nyílt választáson győzött. A CEU kikényszerített bezáratását ettől függetlenül mégis egy határvonalnak érzi: ha egyetemeket lehetetlenítenek el Európa szívében, milyen jövője lehet itt a demokráciának – kérdezi a rektor, aki arra is emlékeztetett: a demokráciát nem csak a többség akarata vagy a szólás szabadsága jelenti, hanem a szabad oktatási intézmények is, melyeknek joguk van az autonómiához.

A rektor minderről a Kelet-londoni Egyetemen beszélt, ami a CEU-hoz hasonlóan szintén külön projektekben foglalkozik a menekültek támogatásával – már ez is zavarhatja a bevándorlásellenes nézeteket valló politikusokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.