Nagy kincs lesz jövőre a mátrai Irsai Olivér – elvitte a jég a szőlőt

Kétszer csapott le a hónapban jégeső Gyöngyös környékére, négyszázmillió forintos kár keletkezett.

Pintér Bence
2017. 05. 22. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ért aranyat a májusi eső a Mátrai borvidék borászainak: a hónapban kétszer is jégeső pusztított a környéken. A második, május 13-i vihar a termőterület jelentős részén gyakorlatilag megsemmisítette a szőlőt. Az általunk megkérdezett helyi termelők egyetértettek abban, hogy száz éve nem láttak ilyen jégverést. Kisebb, lokalizált jégkár korábban is előfordult, de ilyen méretű, ennyire kiterjedt pusztítást mostanában nem láttak.

A Karácsond határában álló Csókás-birtokhoz egy elég rossz állapotban lévő földúton hajtunk be. Karácsondot, Abasárt és a környékét érintette leginkább a jégverés. Mint kiderül, ezt az utat is a jégeső tette ilyen nehezen járhatóvá: folyóként hömpölygött rajta a víz. Visszafelé már terepjáróval jövünk Nagy Tiborral, a birtok tulajdonosával. A két óráig tartó vihar szerinte katasztrofális volt, nála az előzetes becslések szerint a tőkék hatvan-nyolcvan százalékát érintette. Most azon dolgozik, hogy a törvényileg meghatározott tizenöt napon belül felmérje a károkat. 

Hasonló a helyzet a Gyöngyöstől keletre fekvő dűlők jelentős részén. A Mátra általában megvédi a környéket a nagyobb viharoktól, Visontán pedig állítólag jég elleni berendezés működik. (Ilyen rendszert használnak Dél-Magyarországon is.) Sok elkeseredett kistermelő dönthet úgy, hogy megszabadul a szőlőjétől. A legtöbb gazda a horribilis árak miatt nem engedheti meg magának, hogy biztosítást kössön, így csak az állami kárenyhítésre számíthat. Az erről szóló tájékoztatót, amelyen a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára is részt vett volna szerdán, lemondták. Amennyire nagy volt az érdeklődés az érintettek részéről, annyira bizalmatlanná tette őket a lépés. 

Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke azonban azt tanácsolja, ne bátortalanodjanak el az érintettek: a kárenyhítési kérelmet online is viszonylag egyszerű elkészíteni. Elmondása szerint a vihar az összes termőterület huszonöt-harminc százalékát érintette valamilyen szinten; e területeken átlagosan ötvenszázalékosan károsodtak a tőkék. Van, ahol teljesen, és van, ahol kevésbé, de ez így összességében konzervatív becslés szerint is négyszázmillió forintos kárt jelent. A kárenyhítési alapból minden termelő a becsült kárának a negyven százalékát tudja majd igényelni. 

– Ezeknek már idáig kéne érniük – mutatja nekünk Krizsai József, a Dubicz-birtok birtokgazdája kezével a megszokott magasságot jóval a tőke mostani állapota fölött. Hozzáteszi, hogy ebben az időszakban akár napi húsz centit is nőhetnek a hajtások. Az azonban a laikusok számára is az első pillantásra nyilvánvalóvá válik, hogy a tőkéket is tönkretették a vihar cseresznye és dió nagyságú jégdarabjai. A fiatal dűlőn az idén biztos nem lesz termés, és az is kérdéses, hogy jövőre mit tudnak kihozni a tőkék hónaljhajtásaiból. A munkások mindenesetre dolgoznak a kigazoláson: az élet nem áll meg. 

A Dubicz-birtok egyébként még egész jól megúszta a vihart: a szőlő tíz százaléka pusztult el teljesen, húsz-harminc százaléka részben. Ennek az az oka, hogy földterületeik viszonylag jól szét vannak szórva Gyöngyös körül, így a vihar nem mindegyiket érintette. Persze a kár így is jelentős, ráadásul az általunk megtekintett dűlőn többévnyi munkát tett tönkre a jég: éppen jövőre lett volna az első igazán jó termés. A birtokgazda szerint két év is lehet, mire kiheveri a jégesőt a szőlő. 

Dunai Bernadett, a Dubicz-birtok egyik tulajdonosa arról is beszélt nekünk, hogy a jégkár keresztbe tehet a Mátra Superior jelöléssel ellátott borok bevezetésének, amit erre az évre terveztek a borvidéken. A borászatok jogszabályban meghatározott eljárással termesztett szőlőinek jó része a vihar által sújtott területen volt. Egy biztos: a birtokgazda szerint a 2017-es mátrai Irsai Olivér biztosan nagy kincs lesz, hiszen alig fog belőle készülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.