Országosan vadásznának a jégesőfelhőkre

A rendszer teljes kiépítése körülbelül másfél milliárd forintba kerülne.

Marosi Adrienn
2016. 04. 26. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg három megyére – Tolnára, Somogyra és Baranyára – kiterjedő, a jégverés okozta károk megelőzését szolgáló rendszer működik hazánkban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országossá bővítené a megelőzési rendszert. „Az eltelt idő felmérései és a számok alapján bizton mondhatjuk, hogy egy forintos ráfordítással 32 forintnyi termelési értéket sikerül megmenteni” – mondta el egy sajtótájékoztatón Süle Katalin, a kamara elnökségi szóvivője.

A szervezet a rendszer működtetésében is szerepet vállalna. „Mivel folyamatban vannak a tárgyalások, nem tudjuk megmondani, hogy a kiépítés és az üzemeltetés mennyibe kerül. De nagyságrendileg másfél milliárd forint körül lenne” – tette hozzá.

Huszár István, a Nefela Dél­-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója az MNO­-nak elmondta: a termelők minden évben jelzik, hogy valamilyen védelmet szeretnének kiépíteni a jégkárok ellen.

„Például Szabolcs­-Szatmár­-Bereg megyében már évek óta akarnak egy olyan rendszert, mint a miénk. Zala megyében térségi, önkormányzati társulások szeretnék ezt létrehozni, de Bács­-Kiskun, Csongrád és Békés megyéből is többször jelentkeztek”.

Azonban – mint mondta – csak térségi összefogással lehet hatékony rendszereket működtetni, legalább 50-60 generátort kellene egymástól 10 kilométerre létesíteni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vállalta a jégeső­-elhárítási rendszer kiépítését, míg a Nefela Egyesülés – ha meglesznek a pályázati kiírások, és a fenntartás is biztosítottá válik – Zala megyét telepíti be generátorokkal. Ezek már jövőre működhetnek a térségben – tette hozzá.

Huszár István kérdésünkre elmondta: évente 60­-80 beavatkozást hajtanak végre a generátorokkal, és egy eszköz körülbelül 180­-260 órát üzemel. A védekezési időszak május 1­-től szeptember 30­-ig tart, ilyenkor a hármashegyi radarállomáson speciálisan képzett meteorológusok teljesítenek szolgálatot. A múlt év egyébként rendkívülinek számított, az aszályos időszak miatt kevés beavatkozást kellett végrehajtani.

Európa­-szerte működik hasonló jégeső­-elhárítási rendszer. Horvátországban például – ahol rakétás rendszert is alkalmaznak – az összes mezőgazdasági művelt terület telepítve van generátorokkal, melyeket a Nefela Egyesülés segítségével alakítottak ki – tette hozzá. Franciaország délnyugati részén leginkább a borvidékeket védik ezzel a megoldással, de egyebek közt Ausztriában, Görögországban, Szerbiában és Svájcban is alkalmazzák a rendszert.

Bereczki Károly, a Dél­-magyarországi Jégeső­elhárítási Egyesülés meteorológusa korábban az MNO-­nak elmondta: a talajgenerátoros rendszer égetéssel juttat Agl kristályokat (ezüstjodid kristály­részecskéket) a légkörbe, csökkentve ezzel a jégszemcsék méretét. Az Agl kristályoknak ahhoz, hogy hatásukat kifejthessék, nagy koncentrációban és még a jégszemek kialakulását megelőzően kell a zivatarfelhőkbe jutniuk. A működtetett eszközöket a francia ANELFA jégeső­ elhárítási egyesüléstől beszerzett készülék alapján gyártják le.

Szavai szerint az alkalmazott technológiával el tudják érni, hogy csupán az eredeti mennyiség felének megfelelő jég essen egy adott területen. A radar segítségével már nagy távolságból megítélhető a felhők jégveszélyessége, fejlődési tendenciája, intenzitása, vagy éppen sebessége. Ezáltal minden olyan időjárási változásról tudomást szereznek, mely érinteni fogja a térséget. Az adatok értékelése után végül a szolgálatot teljesítő meteorológus dönti el, hogy a generátorokat mikor és mennyi időn keresztül fogják üzemeltetni. A beavatkozásokat a zivatarok előtt legalább két órával kezdik meg.

A meteorológus kitért arra is: hektáronként körülbelül 300 forinttal járulnak hozzá a gazdák a fenntartáshoz, ugyanakkor a csatlakozás teljesen önkéntes, így sokan – bár élvezik a rendszer működését – nem fizetnek érte.

„Évek óta mondjuk a minisztériumnak, döntéshozóknak, politikusoknak, hogy a kárenyhítési alapból kellene finanszírozni a működtetést” – fogalmazott Huszár István. Szavai szerint az országos kiépítés során az önkéntesség elve helyett az egységes teherviselés lépne életbe. A termelők évek óta hektáronként 1000­-3000 forintot fizetnek be a kárenyhítési alapba. A befizetett összegnek körülbelül 20 százalékát kellene felhasználni azon területen, ahol jégeső-elhárítás működik a rendszer fenntartására. Ezzel a finanszírozási módszerrel az igazságosság elvét is figyelembe véve hosszútávon, biztonságosan működhetnének a jégkár csökkentő rendszerek – fűzte hozzá.

A gazdák által befizetett összeg egyébként jelenleg a Nefela Egyesülés költségvetésének 40­-42 százalékát teszi ki, a fennmaradó összeg állami támogatásból származik, valamint a hegyközségek, a biztosítótársaságok, a kistérségi társulások és az önkormányzatok fizetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.