Nem ígérhet túl sokat a CEU az új jelentkezőknek

Akik idén kezdtek a CEU-n, még Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat, a jövő évi jelentkezők viszont talán már külföldön diplomáznak.

MN
2017. 05. 22. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tud biztosat mondani a Közép-európai Egyetem azoknak, akik jövőre hozzájuk felvételiznének: Enyedi Zsolt rektorhelyettes a Hír Televízió Reggeli járat című műsorában beszélt a CEU helyzetéről

Mint mondta, az idén startoló évfolyam és a hallgatók többsége viszonylag védett helyzetben van, ám azok, akik 2018-ban jelentkeznének az egyetemre, és akik a doktori programban vesznek részt, talán már külföldön kapnak majd diplomát – hacsak szeptemberig nem egyeznek meg valahogy a kormánnyal a maradás feltételeiről.

„Az amerikai rendszerben a doktori program hat évig is eltarthat, márpedig a törvény szövegében az van, hogy amennyiben visszavonják az egyetem működési engedélyét, akkor az utolsó év, amikor taníthatunk, 2020–21. Lesznek olyan phd-diákok, akik ekkor még nem fejezik be doktori disszertációjukat, az ő esetükben van kérdőjel. A többi diák esetében azt mondjuk, hogy nyugodtan befejezhetik itt, Budapesten. Azoknak az esetében pedig, akik a következő évben érkeznek, azt tudjuk csupán mondani, hogy mi garantáljuk, hogy diplomát kapnak, azt nem foguk tudni garantálni, hacsak nem változik valami, hogy Budapesten” – fogalmazott a rektorhelyettes.

Enyedi arról is beszélt, hogy néhány hete még elképzelhető lett volna a kompromisszum, most azonban nem látja jelét annak, hogy változtatni akarnának az intézményt érintő törvénymódosításon.

Hozzátette, eddig még nem találkozhattak Altusz Kristóffal, a külügy amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával – elvileg ő tárgyalna az amerikai hatóságokkal a CEU akkreditációjáról és helyzetéről is, de a témában tartott budapesti megbeszélésen nem vett részt, és a Népszava információi szerint eddig még az Egyesült Államok illetékeseit sem kereste meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.