Perre vinné ügyét a kirúgott momentumos

Pencz András állítja, kezdetben semmi baj nem volt azzal, hogy mit csinál a szabadidejében.

MN
2017. 05. 18. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perre készül Pencz András, akit azért rúgtak ki a XXII. kerületi önkormányzattól, mert a Momentum Mozgalom tagja és részt vett az olimpiáról szóló népszavazási aláírásgyűjtésben – írja a 24.hu.

Pencz András a portálnak adott interjújában közölte, már a NOlimpia-kampány elindulása előtt elmondta a munkahelyén, hogy részt vesz a szervezet tevékenységében, Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP) polgármester – aki egyébként Pencz gyermekkora óta a család barátja – pedig kijelentette: ameddig neki nem szólnak, hogy ezzel probléma van, addig rendben van.

„Én szakmai munkát végeztem, ahhoz semmi közük nincs, mit csinálok a szabadidőmben. De alaposan lekádereztek, mert tudomásomra jutott, hogy mielőtt felvettek, már vita alakult ki, alkalmas vagyok-e” – fogalmazott. Mint mondta, részt vett 2015 őszén Papp Gergővel (a Momentum jelenlegi kommunikációs igazgatójával) egy Vida Ildikó távozását követelő tüntetésen, és szerepelt egy videóban. Állítólag valaki fel is vetette, hogyan dolgozhatna az önkormányzatnál olyan, aki tüntet a NAV elnöke ellen. Hozzátette: bár a kirúgással a polgármester kereste meg, biztos benne, hogy neki nincs köze a döntéshez. „Ha tippelnem kellene, az alpolgármestert, Németh Zoltán Zsoltot mondanám, aki egyben a Fidesz választókerületi elnöke” – vélekedett.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Pencz András 2016 eleje óta dolgozott a budafok-tétényi önkormányzatnak: háttérmunkát végzett, egyebek mellett társadalomtudományi kutatásokban vett részt. Bár a munkájával elégedettek voltak, néhány nappal azután, hogy a Momentum leadta az olimpia elleni népszavazáskor összegyűjtött aláírásokat, váratlanul felbontották vele a szerződést. A beszélgetéskor készült hangfelvétel szerint azért, mert a fiatalember szerepelt egy fotón, amely az aláírások átadásán készült.

Pencz ezután az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, ahol újabb fordulatot vett az ügy. A tárgyaláson kiderült, hogy feljelentést tettek a hangfelvétel miatt a XXII. kerületi kapitányságon.

„A felvételen elhangzik, hogy az olimpiás aláírásgyűjtés, a politikai véleményem miatt kell távoznom, ami hátrányos megkülönböztetés. A célunk elsődlegesen az volt, hogy megegyezzünk az önkormányzattal, de ezt ők elutasították” – közölte Pencz, hozzátéve: az ő egyezségi ajánlatuk arról szólt, hogy kiad egy nyilatkozatot, amiben az állt volna, hogy nincs igaza és visszavonja a beadványát. „Ezzel szemben a mi egyezségi ajánlatunk arról szólt, hogy év végéig, ameddig a szerződésem szólt, kifizetik a munkabérem, hiszen részemről nem lett volna akadálya a további munkavégzésnek. És elismeri az önkormányzat, hogy politikai okok miatt kellett távoznom.” Mint mondta, készek polgári peres útra terelni az ügyet, ha nem lesz egyezség a hatóságnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.