Tiltakozást váltott ki a perkátai Horthy-szobor terve

A Raoul Wallenberg Egyesület szerint az egykori kormányzó több százezer magyar haláláért felelős.

MN
2017. 05. 12. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozik a perkátai Horthy-szobor felállítása ellen a Raoul Wallenberg Egyesület. A szervezet elnökségének közleménye szerint „megdöbbenéssel értesültek” arról, hogy a Fejér megyei Perkátán, magánszemélyek kezdeményezését felkarolva a helyi, fideszes vezetésű önkormányzat támogatja Horthy Miklós egykori kormányzó szobrának felállítását.

Az egyesület elnöksége szerint a község vezetői figyelmen kívül hagyják, hogy Horthy Miklós felelős több százezer magyar haláláért, valamint azért, hogy az országot belevitte a világháborúba, amely szintén több százezer magyar katona halálát eredményezte. „Egy falu felelős vezetése nem bújhat el a mögé, hogy a településen senki nem fejezte ki tiltakozását a szobor felállítása ellen” – írják a közleményben, amelyben azt kérik, az önkormányzat változtassa meg döntését.

A szobrot május 20-án avatják fel, a meghívóból kiderül, hogy az ünnepségen beszédet mond Murányi Levente \'56-os forradalmár, korábbi jobbikos képviselő, Hegedűs Lóránt református lelkész, korábbi MIÉP-es képviselő, illetve Mészáros István, aki az Új Magyar Gárda főkapitányának nevezi magát. Somogyi Balázs fideszes támogatással megválasztott polgármester szerint a képviselő-testület többsége a „szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságára” hivatkozva támogatta a kezdeményezést.

A szoborállítás ellen korábban tiltakozott az MSZP is, amely közleményében Orbán Viktor miniszterelnökön kérte számon a döntést. Idézték Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ös szavait, amely szerint a kormány nem támogathatja olyan politikus szobrának felállítását, „aki együttműködött az elnyomókkal”. „Ezek szerint Orbán Viktor nem mondott igazat, ugyanis a Horthy-szobor felállítását a Fidesz egyöntetűen támogatta Perkátán” – írta a párt közleménye.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön is azt mondta: a magyar kormány nem kíván szobrot állítani a kormányzónak 1944. március 19. (a német megszállás) utáni szerepe miatt, de nem vonhatja el annak jogát, hogy egy közösség szobrot állítson neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.