Tüntettek a fölháborodott mentők

Az anyagi és erkölcsi megbecsülésükért tartott demonstráción néhány százan gyűltek össze.

Marosi Adrienn
2017. 05. 31. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda délután demonstrációt tartottak a mentők anyagi és erkölcsi megbecsüléséért az Országos Mentőszolgálat főigazgatósága előtt, az eseményen néhány száz ember gyűlt össze. A résztvevőket a szervezők arra kérték: a központi mentőállomásról kivonuló és az állomásra visszatérő mentők munkáját segítsék azzal, hogy – külön felhívás nélkül – szabad utat biztosítanak számukra, a forgalmat nem akadályozzák.

Egyebek között azért vonultak utcára az ágazat dolgozói, mert a korábban 2017-re ígért mintegy hatvanszázalékos helyett mindössze tízszázalékos béremelést kapnak jövő januártól, miközben munkaruhahiány és megfélemlítés is uralkodik a területen.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke a demonstráción azt mondta, örülnek, hogy javulnak a körülmények. Azonban sajnos egyre több „bajtársuk” választ más hivatást, vagy helyezkedik el az Európai Unió egy másik országában. Az elégedetlenség egyik oka az illetmény hiánya, a bruttó bér csak éppen hogy eléri a garantált bérminimumot – tette hozzá. A szakszervezeti vezetőség a „kiskirályok” általi megfélemlítést is jelentős problémaként értékelte. „Ígérjük, hogy addig nem hagyjuk abba a demonstrációk sorozatát, amíg nem sikerül megteremteni a beígért életpályamodellt és a béremelést” – zárta beszédét Kusper.

Illés István, a MOMSZ alelnöke közölte: azt szeretnék, ha munkavégzés után a pihenés és a családjuk várná őket, nem a másodállás. „A saját alacsony bérünkből ruházzuk magunkat, örülnénk a munkaruhának” – jelentette ki, és hozzátette: nem akarnak a tisztességes megélhetésre még éveket várni.

Hatalmas csalódás érte a mentődolgozókat – jelentette ki a bérekkel kapcsolatban Horváth János, a MOMSZ Somogy megyei képviselője. Hat éve létezik a szervezet, és csak most sikerült elérniük, hogy végre asztalhoz üljenek velük – fűzte hozzá.

Fiderman Tamás, az érdekképviselet Komárom-Esztergom megyei képviselője közölte: az „igáslovak” elfáradtak. Kiemelte, hogy még a kockázati pótlék sem jár a mentőknek.

„Nem vagyok békés, ha az egészségügyi harcokra és a csekély eredményekre, a mentők és ápolók kiszolgáltatottságára, vagy a munka törvénykönyvére és a sztrájktörvényekre gondolok!” – jelentette ki Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke. „A kockás ing és a fekete póló ma is itt van” – emelte ki.

A demonstráción Kiss László, az 5.12 Tiszta Egészségügyért Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete elnöke is felszólalt.

A beszédeket egyetértő bekiabálások kísérték. „Hajrá!”, „Veletek vagyunk!” – üvöltötték az összegyűltek, kezükben kisméretű, „Elég volt!” feliratú zászlókat tartva.

Mentőktől jött üzeneteket is felolvastak az eseményen. Egyebek mellett azt írták:

Végül arra kérték a résztvevőket, hogy egy percre fordítsanak hátat a Mentőpalotának, mutassák meg, milyen az, amikor a vezetőség hátat fordít.

Az épület előtt mentőruhás embereket ábrázoló papírfigurákat is felállítottak, ezeken egyebek mellett „Veletek a mentőkért, de nem kaptam szabadságot a mai napra” és „Veletek a mentőkért, de szolgálatban vagyok, életet mentek!” kiírások szerepeltek.

Az „Elég volt!” mottójú tüntetés szervezői az esemény Facebook-oldalán azt írták: „Nem fogjuk hagyni, hogy az elkövetkező években is megélhetési gondokkal küzdjünk, hogy két-három mellékállást kelljen vállalni a tisztességes életkörülmények megteremtéséért. Nem akarjuk, hogy el kelljen hagyni hazánkat, mert más uniós országban megbecsülnék munkánkat. Itthon, ebben az országban kívánjuk felnevelni gyermekeinket, munkánk elismeréséül kapott méltó fizetésből teremtve megfelelő megélhetést számukra.”

A szervezők – két szakszervezeti tömörülés – a megmozdulást azzal indokolták, hogy a megalázóan alacsony bérek mellett több mellékállást vállalva tudnak csak megélni a mentők. Kusper Zsolt szerint hiába jelentette be a kormány, hogy hatvanhét százalékos lesz a béremelés összege – igaz, ez 2019-ig összesen –, mindez a nettó fizetéseket nem fogja hatvanhét százalékkal megemelni. A tüntetésről Kusper korábban azt mondta, hogy politikamentes lesz, és célja, hogy a dolgozók hallassák a hangjukat.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.