Ügynökvád: hallgat Lehel László

Lényegében eltűnt a nyilvánosság elől, és nem reagál a megkeresésekre.

Markotay Csaba
2017. 05. 02. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegében eltűnt a nyilvánosság elől és nem reagál a megkeresésekre Lehel László evangélikus lelkész, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője. Lapunk írta meg: 1983-ban beszervezte a kommunista rendszer állambiztonsági szolgálata Filozófus fedőnéven. A segélyszervezet hét végi kommünikéjében közölte, „Lehel László 2017. május 1-jétől felfüggeszti elnök-igazgatói tevékenységét annak érdekében, hogy magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra”. Ezt azonban hétfőn a felfüggesztés ellenére sem tette meg, mivel sem ő, sem a szervezet sajtóreferense nem reagált megkeresésünkre.

Sokak úgy látják, nem véletlen, hogy Lehel László nem akart reagálni az ügynökvádakra, illetve arra, hogy pár éve valóban ő közölte-e levélben (és ha igen, miért) az észak-koreai hatóságokkal, hogy egy szeretetszolgálat önkénteseként odalátogató kollégánk, Lukács Csaba segélymunkásnak álcázott újságíró, aki rossz színben tüntetheti fel a „szeretett vezetőt”. A levél nyomán csak a szerencsének volt köszönhető, hogy Lukács Csaba nem került munkatáborba, illetve nem végezték ki Észak-Koreában.

Reagált ugyanakkor lapunk cikkére Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, akit arról faggattunk, hogy ügynök volt-e a Filozófus fedőnéven Lehel László. Prőhle Gergely úgy fogalmazott: a Magyar Nemzet hét végi cikke is utal a Luther Kiadónál megjelent, az evangélikus egyház állambiztonsági kapcsolatait vizsgáló kötetre, és „ebből világos a válasz”. (A Háló – Egyházvezetők 1. címmel az evangélikus egyház gondozásában megjelent vaskos kötet 695. oldalán, a függelékek között a következőket találjuk: hálózati nyilvántartások, pl. 6, 6/a, 6/c, 6/d jelzésű nyilvántartási kartonok, adatlapok, változásjelentő adatlapok. Evangélikus lelkészek: [...] „Filozófus”.) Miután visszakérdeztünk, hogy ezek szerint igen-e a válasza a feltett kérdésre, Prőhle Gergely megismételte: a kötetből világosan kiderül, hogy volt Filozófus fedőnevű, az állambiztonsággal együttműködő evangélikus lelkész.

Az evangélikus egyház országos felügyelője úgy fogalmazott, minden egyház papjai között voltak olyanok, akik együttműködtek a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálattal, ami elsősorban a kommunizmus bűne, és „az igazi felelősöket nem a lelkészek között kell keresni”. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy – a felekezetek közül egyedüliként – az evangélikus egyház 2005 óta foglalkozik történeti alapossággal a múlt feltárásával, és annak vizsgálatával, hogy papjai és tisztségviselői közül ki működött együtt az 1989 előtti állambiztonsággal. Az említett kiadónál több kötet megjelent a témában, amivel Prőhle szerint nem botrányt akarnak kelteni, csak a történeti tények feltárása a céljuk, vádaskodások nélkül.

– Ha valakiről kiderült, hogy együttműködött a kommunista rendszer állambiztonságával, még nem ok arra, hogy egyszerű ügynöközéssel megbélyegezzék; mert tudni kell, hogy pontosan mit csinált – mondta.

Hozzátette: a beszervezésről szóló 6-os karton előkerülése sem jelenti feltétlenül minden esetben azt, hogy az illető mások kárára jelentett. „A beszervezettek tevékenységének, élethelyzeteinek sokféleségét hivatott bemutatni a módszeres kutatás” – hangsúlyozta Prőhle Gergely. Az említett kiadványokban – tájékoztatása alapján – a fedőnevek mellett csak olyanok nevei szerepelnek, akiknek alaposan utánanéztek, és az összes forrás ismeretében, akár személyes meghallgatás után pontosan rekonstruálni lehet, mit is csináltak.

Arra a felvetésünkre, hogy Lehel Lászlóval volt-e már a történész szakértők részéről személyes beszélgetés, Prőhle Gergely azt mondta, ez még nem történt meg, de ha a kutatások eljutnak a Filozófus fedőnév birtokosának tevékenységéig, és a fedőnév Lehel Lászlóval azonos, akkor a beszélgetésre sor fog kerülni.

Lehel László evangélikus lelkész 6-os kartonját (ezt az ügynökök beszervezésekor töltik ki két példányban) a kisegyházak elleni elhárítás tisztje, Hevesi Károly rendőr őrnagy töltötte ki, és ő adhatta a Filozófus fedőnevet is. A foglalkoztatás rubrikába pedig ezt írta: evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése. A 6-os karton tanúsága szerint a hálózati személy rangja titkos megbízott volt, ami magasabb az egyszerű ügynöknél. A statisztikai kartonban az szerepelt, hogy a Filozófust hazafias alapon szervezték be, az együttműködést pedig szívesen vállalta. Annak ellenére, hogy az adatlapokat háromévente felülvizsgálják és ha megszűnt a foglalkoztatás, leselejtezik, 1988 végén a karton még a rendszer része volt. A munkadosszié viszont, amiben a jelentéseit tárolhatták, nem került eddig elő. A Filozófus fedőnevű ügynök – a Luther Kiadónál megjelent kötet mellett – több történész kutatónál is felbukkant már. Ráadásul rengeteg kereszthivatkozásban is szerepel, azaz nevével más jelentésekben is találkozni.

Az ügynökakták nyilvánosságát egyébként az ellenzéki pártok szinte folyamatosan szorgalmazzák és próbálják átvinni a parlamenten az ezzel kapcsolatos kezdeményezéseket, javaslatokat, mindeddig eredménytelenül. – Egyetlen épkézláb érv nélkül szavazta le a Fidesz a parlamenti bizottságban a lengyel minta alapján kidolgozott, a Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló javaslatunkat – fogalmazott lapunknak Mirkóczki Ádám. A Jobbik szóvivője jelezte, hogy a napirendre vételt ma ismét kérni fogják, de kifejtette az is, nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz mit lép erre. Szavai szerint a Fidesz a garancia arra, hogy ne derüljön ki semmi, holott ma is „élő részei” a rendszernek azok, akik ilyen vagy olyan módon érintettek az ügynökkérdésben. Azzal kapcsolatban, hogy Lehel László írhatott-e levelet az észak-koreai hatóságoknak, Mirkóczki Ádám úgy reagált, ez a leggyalázatosabb viselkedés. – Lehel László itthon tette, amit tett, a kommunista rendszer szolgálatában, de egy magyar állampolgárt felnyomni Észak-Koreában: gyalázat – mondta a Jobbik szóvivője.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke ugyancsak az ügynökakták „kinyitása” mellett érvelt. Amíg ez nem történik meg, ő úgy véli, nem tud megtisztulni az ország, nem lehet normális demokráciát építeni. Ráadásul ezek az emberek zsarolhatóvá is válnak. Most Lehel Lászlóról jelent meg cikk, de nem tudni, ki lesz a következő – mondta. Szerinte az, hogy az ügynökkérdéssel kapcsolatos javaslatukat eddig tizennégyszer szavazta le a Fidesz, önmagában beismerő vallomás. Az egyik ilyen elutasításnál, egy bizottsági ülésen például az egyik vezető fideszes politikus érve az volt, hogy 27 évvel a rendszerváltás után minek bolygatni ezt – idézte fel. A szocialista Harangozó Tamás pedig arról is beszélt lapunknak, hogy 2010 óta ötször adtak be – részben az LMP-vel közösen – javaslatot a témában, de a kormány sorra leszavazta őket.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a lapunkban közölt információk alapján szinte biztos abban, hogy annak idején beszervezte és foglalkoztatta Lehel Lászlót a pártállami állambiztonság. Nemcsak a 6-os karton megléte utal erre, amit elvileg meghamisíthattak, kiállíthatták Lehel tudta nélkül is, akár utólag, a rendszerváltozás után, hogy később ezzel zsarolhassák. A rendszerváltozás idején gyakran lehetett hallani szóbeszédeket állambiztonsági dokumentumok megsemmisítéséről, hogy egyesek dossziéjából kiemelték a munkadossziékat, másoknak hamis 6-os kartont gyártottak utólag. Tarjányi szerint azonban Lehel László esetében mindez kizárható. A többi között azért, mert túl sok dokumentum került elő, amelyek mind egy irányba mutatnak.

A 6-os karton mellett átadás-átvételi jegyzőkönyvek is vannak, amelyekben az egyik tartótiszt átadja az ügynököt egy másiknak. Más jelentésekben is találhatók a Filozófusra vonatkozó hivatkozások. Tarjányi Péter szerint szinte lehetetlen ennyi iratot úgy meghamisítani, hogy sehol se lógjon ki a lóláb, ez rendkívül sok időt követelne. Lehel László azonban nem volt és ma sem olyan fontos ember, hogy ennyi munkát fektessenek a besározásába – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.