Brutális különbségek a várható élettartamban

Budapest I. kerületében a férfiak tíz, a nők öt évvel tovább élnek, mint a VIII. kerületben lakók.

Kuslits Szonja
2017. 06. 14. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügy kihívásaira a politikai szereplők csupán részleges válaszokat adnak, jelentős reformra továbbra sincs sok esély. A kormányoldalon ugyanis az egészségügy háttérbe szorítása a legfőbb politikai törekvés – hangzott el ma, a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital Gyógyítható-e az egészségügy? című konferenciáján.

Juhász Attila, a Political Capital ügyvezető igazgatója előadásában arról beszélt: az, hogy továbbra sincs önálló minisztériuma a területnek, valójában azt szolgálja, hogy a lehető legkevesebb szó essen az egészségügyről. Hangsúlyozta: egyre élesebben kirajzolódik, hogy az egészségügy helyzete az egyik legsúlyosabb probléma Magyarországon. Míg ugyanis a közvélemény-kutatások szerint 2012-ben 11 százalékkal ez a probléma az ötödik helyre került a rangsorban, addig 2014-ben már 21 százalékkal a harmadik helyre ugrott, tavaly pedig 37 százalékkal már az egészségügy helyzetét ítélték meg a legproblematikusabbnak.

A politológus beszélt arról is: az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést a lakosság kétharmada nem tartja igazságosnak. A Medián 2017. májusi felmérésében például a megkérdezetteknek mindössze 28 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hozzáférés méltányos. Eközben egyre többen vesznek igénybe magánszolgáltatóknál járóbeteg-ellátást, már nem csak a tehetősebbek élnek ennek lehetőségével. A rövidebb várakozási idő egyre vonzóbb mindenki számára, és sokan inkább az alternatív gyógymódok felé fordulnak.

Az eseményen Kollányi Zsófia, az ELTE egészségpolitika és egészség-gazdaságtan tanszék adjunktusa riasztó számokkal mutatta be, hogy mennyivel rosszabbak hazánkban az egészségi kilátások az EU más országaihoz képest. – A magyar és a svéd férfiak születéskor várható élettartama között például 9 év különbség van az Eurostat 2013-as, legutóbbi adatai alapján, és nem valószínű, hogy ez mára javult volna – mondta. Az országon belüli, területi egyenlőtlenségek is óriásiak, és nem csak Budapest és a vidéki kistelepülések összehasonlításában. A várható élettartam tekintetében 2015-ben például a főváros kerületei között meglepően nagy különbségek voltak. A Központi Statisztikai Hivatal mutató szerint a férfiak között 10 év, a nőknél pedig 5 év az eltérés a VIII. és az I. kerületben élők várható élettartama között. Országosan rosszabb a helyzet: a várható élettartamban a férfiak között 14, míg a nőknél 10 is lehet az eltérés a különböző régiók között.

A megengedhetetlenül nagy egyenlőtlenségekről, melyeket a lakosság egészségi állapotában, illetve a korai halálozásban is tapasztalni lehet, kedden a Magyar Orvosi Kamara székházában tartott sajtótájékoztatón beszéltek az érdekképviseletek vezetői. Többek között szó esett arról, hogy míg 1992-ben a GDP 6, addig 2015-ben 4,7 százalékát költi a kormány egészségügyre, és legalább 700 milliárd forintos többletfinanszírozásra lenne szükség, melynek felét az egészségügyben dolgozók bérére kellene fordítani. Így megoldható lenne a hálapénz problémája és a hiányzó orvosok és szakdolgozók pótlása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.