Legalább 700 milliárd forintnyi pluszpénzre lenne szükség az egészségügyben

Miközben 1992-ben még a GDP 6, addig 2015-ben csak a 4,7 százalékát költötték a területre.

Kuslits Szonja
2017. 06. 14. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 700 milliárd forintos többletfinanszírozásra lenne szükség az egészségügyben, ennek felét pedig a dolgozók bérére kellene fordítani. Így megoldható lenne a hálapénz problémája és a hiányzó orvosok és szakdolgozók pótlása is – hangzott el egy, az érdekképviseletek által tartott sajtótájékoztatón. A többi között ez a javaslat is szerepel abban a kiáltványban, melyet kedden mutattak be. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elmondta: több mint ezeroldalas szakmai anyag készült, az alapvetéseit összefogó deklarációt május végén már kiküldték politikusoknak, a Magyar Tudományos Akadémiának, érdekképviseleteknek és egyházi személyiségeknek is.

Eszerint az egészségügy érdekében alapvető paradigmaváltásra van szükség, mert a mostani út egyáltalán nem járható. Jelenleg ugyanis megengedhetetlenül nagyok az egyenlőtlenségek a többi között a lakosság egészségi állapotában, illetve a korai halálozásban is. A legszegényebb kistérségekben például 13,5 évvel élnek rövidebb ideig a férfiak, mint a leggazdagabb régiókban élő társaik. Az ellátórendszerhez való hozzáférés is csupán úgy tudott javulni, hogy közben egyre mélyebbé váltak a különbségek. A magyarok pedig akár 6-8 évvel is rövidebb ideig élnek, mint az Európai Unió más országainak polgárai, és míg 1992-ben a GDP 6, addig 2015-ben 4,7 százalékát költi a kormány egészségügyre – olvasható a dokumentumban.

Éger István arra a kérdésre, hogy pontosan milyen választ vár a döntéshozóktól, azt mondta: fontos lenne, hogy beépüljön a társadalmi és a politikai tudatba az, hogy szemléletváltás kell. Kifejtette: a fő követelések között szerepel, hogy az alaptörvényben kellene rögzíteni a mindenki számára azonosan hozzáférhető és megfelelő szakmai színvonalú egészségügyi ellátáshoz való jogot, és vissza kellene állítani korábbi formájában az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, amelynek feladatait most a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő látja el. Az elnök emellett beszélt az oktatás jelentőségéről is; mint mondta, több évtizede küzdenek azért, hogy legyen az iskolákban egészségtan-oktatás, de ez máig csupán vágyálom. Eddig egyébként érdemi választ még nem kaptak a döntéshozóktól a felvetésekre.

A sajtótájékoztatón Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a bérkérdést feszegette; mint mondta, fontos az ápolásügy fejlesztése, hogy ne deviancia legyen, ha valaki itthon ápolóként akar dolgozni. Az egészségügyben közalkalmazottként dolgozni ugyanis manapság már ennek számít – fogalmazott. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a többi között arról beszélt, miután elolvasták a szakmai anyagot, amit az orvosi kamara szakértői bázisa készített, arra jutottak: a leglényegesebb, hogy akár orvos, szakdolgozó vagy gyógyszerész valaki, a szakmai lelkiismeretének megfelelően tudjon dolgozni. Ennek feltétele például a stabil szabályozás, a megfelelő finanszírozás és az elegendő szakember.

A MOK tegnap felhívta a figyelmet arra is: az utóbbi évek jelentősen javuló gazdasági mutatói ellenére sem tekintették át az egész egészségügy helyzetét, és nem léptek fel annak gyökeres megváltoztatása érdekében. Hangsúlyozták: az idő sürget, mivel holnap szavaz a parlament a jövő évi költségvetésről, és kevesebb mint egy év múlva parlamenti választások lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.