Magyar György is ízekre szedte a plakáttörvényt

MN
2017. 06. 23. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról beszámoltunk, az Országgyűlés pénteki rendkívüli ülésén szigorította a plakáttörvényt. A kormánypárti képviselőknek ehhez egy trükkre volt szükségük: az eredetileg kétharmados javaslatot egy egyszerű többséget igénylő jogszabályba – a településkép védelméről szóló törvénybe – írták bele.

Az ellenzéki pártok alkotmányellenesnek tartják az elfogadott jogszabályt. A Jobbik a szavazás utáni bejelentette, az Alkotmánybírósághoz fordul, véleményük szerint a Fidesz lábbal tiporta az alaptörvényt annak érdekében, hogy szigoríthassa a politikai reklámok kihelyezését, és ezzel elhallgattassa a plakátkampányukat.

Magyar György ügyvéd saját blogján szedte ízekre a plakáttörvényt és az elfogadásának a körülményeit. A kodifikációs problémák forrása az, hogy a most elfogadott javaslat a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény fogalomkészletének felhasználásával próbálja keretek közé szorítani a választási eljárási törvényben szabályozott politikai kommunikációt egy harmadik jogszabályban, a településkép-védelmi törvényben – írja az ügyvéd. A pártok pedig gazdasági tevékenységet csak igen szűk körben folytathatnak, így Magyar szerint „valahogyan nem áll össze a dolog”. Van azonban ennél sokkal nagyobb baj is – folytatja –, mégpedig az, hogy nem egyértelmű az sem, a sok közül melyik illetékes szervezetnek kellene megbírságolnia a túl olcsón plakátoló pártokat, esetleg gondoskodnia a szabálytalan plakát két napon belüli eltávolításáról.

Az ügyvéd arra is felhívja a figyelmet, hogy a szabályozás azon része, miszerint csak annál a cégnél lehet majd hirdetni, amely a listaárat elküldi a „ki tudja, melyik” hatóságnak, a kormányra is érvényes lesz. „Ha ezt akarják, mi csak örülünk neki. Legalább nyilvánvaló lesz, hogy hány milliárdnyi közpénz vándorol a kormányközeli strómanok zsebébe” – fogalmaz. Hozzáteszi: annak viszont továbbra sincs akadálya, hogy a CÖF minden kontroll nélkül kampányoljon pártja és kormánya érdekében.

„Magánvéleményünk: kizárt, hogy az efféle elsietett, nyilvánvalóan aktuálpolitikai érdeket szolgáló szabályozás kiállná az alkotmányosság próbáját. Úgy gondoljuk, ezt még a fideszes Alkotmánybíróság sem nyelheti be” zárul Magyar György bejegyzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.