Már százmilliárd pluszt kapott a belügy a láthatatlan válsághelyzet kezelésére

Négy hónap alatt több tízmilliárdos többletforrást kapott a BM – újabb kerítés épülhet.

Koncz Tamás
2017. 06. 29. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a tömeges bevándorlási válsághelyzet ellen kell védekezni, a kormány nem ismer költséghatárokat: egy június 28-ai határozat összesen 27 milliárd forintos kerettúllépést engedélyezett a Belügyminisztériumnak a rendkívüli migrációs nyomás kezelését elősegítendő.

Ez idén már a sokadik jóváhagyott emelés. A BM március 6-án először plusz 40 milliárd forintot kapott a bevándorlási válság megfékezésére, vagyis főként a határkerítés építésére az idegenrendészeti őrizetet is megszigorító salátatörvénnyel, az összeget pedig március 17-én is megfejelték 371 millió forinttal.

Később úgy érezhették, hogy ez is kevés lesz: június 8-án újabb 30,5 milliárddal emelték a lekérhető keretet, majd 28-án jött a fent említett 27 milliárdos többlet. Magyarán a Belügyminisztérium négy hónap alatt közel 100 milliárd forintot kapott a migrációs krízis kezelésére.

Arra a válsághelyzetre fordíthatnak most további súlyos közpénzeket, amelyet – valódi bevándorlási krízis hiányában – csak Orbán Viktor rendelete tart lélegeztetőgépen: a miniszterelnök szeptember 7-éig hosszabbította meg a tömeges bevándorlás miatt elrendelt biztonsági intézkedéseket. A határidő pedig közeleg, és talán nem véletlen, hogy az utóbbi időben felgyorsult a belügyet ellátó kormányzati pénzpumpa is.

A hatósági adatok jelenleg nem támasztják alá, hogy migrációs apokalipszis –  a magyarok munkáját elvevő és ezzel párhuzamosan segélyből élő bevándorlók tömege – fenyegetné az országot. Június 23-án és 24-én egy-egy migránst sikerült elfognia a rendőrség határvadászainak, a hónapban még az a június 13-a nap volt kiugró, amikor összesen tizenöt illegális bevándorlót állítottak meg magyar területen a Police.hu havi összesítése szerint. Előfordulnak persze nagyobb, akár hetven-nyolcvan fős határsértő csoportok is, de napi létszámuk nem haladja meg a közel-keleti menekültválság előtti szintet, a határkerítés a többségüket megállítja.

A megerősített, hangszórókkal és intelligens jelzőrendszerrel ellátott védvonal kiépítése eddig 300 milliárd forintba került.

Nem egyértelmű, hogy a Belügyminisztérium mit kezdene a további 100 milliárd forinttal – erről sem a Magyar Közlöny, sem a tárca nem tájékoztatja az adófizetőket. Nem kizárt azonban, hogy kerítés épülhet a román–magyar határ mentén, és ezért van szükség sürgősen a pluszforrásokra.

Lázár János kancelláriaminiszter június elsejei Kormányinfóján arról beszélt, hogy a migrációból hasznot húzó embercsempészek már itt aktívabbak, és bár a kabinet nem szeretné, végső esetben itt is épülhet határkerítés. Biztos ami biztos, a terepet már felmérték, a gazt kiirtották a határ délkeleti szakaszán a nemszeretem beruházáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.