Nézőpont: Sokat veszített, de stabilan vezet a Fidesz

Öt hónap alatt öt százalékpontot gyengült a Fidesz, de az ellenzék nem tudott érdemben erősödni.

MN
2017. 06. 03. 6:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem segített az MSZP-n Botka László színre lépése” – írja a Magyar Idők a Nézőpont Intézet májusi, a szokásosnál nagyobb, 2000 fős mintával készült közvélemény-kutatása alapján. Az adatok szerint az év eleje óta stagnál a szocialisták támogatottsága, a pártot az idén egyszer sem támogatták többen a teljes felnőtt népesség 8 százalékánál.

Bár a lap nem emeli ki, de az adatok ennél sokkal érdekesebb dolgot is mutatnak: a Fidesz támogatottsága a teljes népességben 29 százalékos, azaz 5 százalékponttal, a hibahatárt jócskán meghaladó mértékben csökkent január óta. Az év elején még 34 százalékos volt a kormánypárt támogatottsága, ami a Nézőpont felméréseiben hónapról hónapra csökkent egy-egy százalékponttal. Ilyen jelentős csökkenést eddig csak a Medián mért, más közvélemény-kutató nem.

A csökkenés ellenére továbbra is a Fidesz a legerősebb párt, 29 százalékos támogatottsága magasabb, mint az összes ellenzéki erőé együttvéve. A Jobbik szimpatizánsi tábora 10 százalékos, míg az MSZP a teljes felnőtt népesség 7 százalékára számíthat. A kisebb pártok közül a DK és az LMP 3-3 százalékon áll, míg az Együtt, a Párbeszéd, a Fodor Gábor által vezetett Liberálisok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Mozgalom tábora egyaránt 1 százalékos.

A Nézőpont által használt „legvalószínűbb listás választási eredmény” (máshol ez „pártot választani tudó” vagy „biztos szavazó” néven ismert) kategóriában a Fidesz–KDNP ezúttal is hozná a 2014-es választáson elért eredményt, 44 százalékon áll. Ezzel szemben a Jobbik a listás szavazatok 21, míg az MSZP a voksok 14 százalékát szerezné meg. A DK és az LMP egyaránt 5-5 százalékon áll, a baloldali szavazótábort viszont a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú tovább osztotta, májusban mindkét párt tábora 3 százalékos volt. A Liberálisok ezen a bázison 2 százalékon, míg az Együtt és a Párbeszéd mindössze 1-1 százalékon áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.