Plakátrongálás: sorra utasítják el a Jobbik által tett feljelentéseket

A nemzeti konzultációs hirdetések mellé bezzeg korábban még rendőrt is küldtek.

MN
2017. 06. 13. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tucatjával tett feljelentést a Jobbik a megrongált plakátjai miatt, de a jelek szerint hiába: a rendőrség sorra utasítja el a feljelentéseket.

A HVG.hu megkapta az egyik elutasító határozatot, ebben a rendőrség azzal érvelt, hogy a szabálysértésnek a társadalomra kell veszélyesnek lennie, „a politikai tárgyú plakátok tartalma egy részének lefestése – a véleménynyilvánítás szabadságának értelmezése okán – sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem valósít meg”. A feljelentést több plakát megrongálásával okozott 60 ezer forintos becsült kár miatt tették.

Azt is vizsgálták, hogy a plakátok összegraffitizése miatt léphetnek-e, de arra jutottak, hogy nem, csak ha egy végleges építmény falát firkálták volna össze. Az okozott kárt polgári peres úton téríttetheti meg a párt – zárta a rendőrség a feljelentés elutasításáról szóló határozatot.

A Jobbik szóvivője, Jakab Péter elmondta, hogy minden feljelentésüket ugyanezzel a sablonszöveggel utasították el, ügyvédeik szerint viszont rongálás vagy garázdaság történt, ezért panasszal fordulnak az ügyészséghez. A lapunk tulajdonosi köréhez tartozó Mahir Cityposter Kft. ennél valamivel sikeresebb: ott már legalább kimennek a rendőrök helyszínelni. Kovács István ügyvezető közölte, eddig 4,5 millió forintot költöttek a megrongált plakáthelyek javítására, a munkának még nem értek a végére, így biztos, hogy ennél nagyobb kára keletkezett a cégnek. Hozzátette, a belső világítású oszlopaikat fújták össze valamilyen spray-vel, amit nem lehet tökéletesen eltávolítani, ezért azokat ki kellett cserélni, darabonként 120 ezer forintért. Három kivételével csak olyan plakáthelyeket rongáltak meg, ahol jobbikos plakátok voltak kint.

Hat kerületben tettek összesen 40 feljelentést, a rendőrség mindig kiment helyszínelni, ellenőrizték, hogy megtörtént-e a rongálás. Arról nincs információja, hogy hol tart a nyomozás.

A HVG.hu felidézi, hogy volt, amikor a rendőrség ennél sokkal komolyabban vette a plakátrongálásokat: a 444.hu 2015 júliusában számolt be egy jegyzőkönyvről, amelyben egy rendőr jelentést tesz arról, a Gundel étterem környékére küldték ki őket egyik éjjel, hogy ott keressenek egy „Nemzeti Konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról” felirattal fémjelzett plakátot és azt tartsák szemmel oly módon, hogy „rendőri mivoltuk rejtve maradjon”. A beszámoló szerint rajtuk kívül még két egység hajtott végre hasonló feladatot. A rendőrség tagadta a plakátok őrzését, szerintük „téves következtetésen alapuló hangulatkeltés úgy beállítani minden olyan esetet, amikor a szolgálati feladatát végrehajtó rendőrt látnak közterületen elhelyezett plakát közelében, hogy a rendőr az adott helyszínen lévő plakátot őrzi”. A Belügyminisztérium pedig azt közölte, a rendőrség az alaptörvényben meghatározott feladatainak ellátása – vagyis a közrend és közbiztonság fenntartása – során pártbefolyástól mentesen jár el, politikai célokra nem használják.

A rendőrfőkapitány egy másik eset miatt, ahol egy magánszemély ingatlanján lévő plakátot dobtak meg, azonban a rendőrök a helyszínt nem biztosították, a bűncselekmény gyanúját sem ismerték el, tényfeltáró vizsgálatot rendelt el. A rendőrség 12 nap alatt 85 plakátrongálásról kapott bejelentést, 59 esetben indítottak eljárást – teszi hozzá a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.