Vona továbbra is provokációnak tartja a Pride-ot

A Jobbik nem tagadja meg radikális múltját, ahogy a változás esélyét sem – mondta egy interjúban Vona Gábor.

MN
2017. 06. 03. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Színes interjút adott az Azonnali.hu-nak Vona Gábor: a pártelnök nem annyira a Jobbik kormányváltó terveiről, mint a radikális jobboldali párt nem kevésbé radikális átalakulásáról beszélt.

Vona az interjúban tisztázta, évek óta nem olvassa a Kurucinfót, melyen szerinte náci tartalmak is megjelennek, és sok meggondolatlan kijelentést tett korábban, amire ma már nem büszke, például a kereskedelmi tévék beszántásának tervére sem az.

Ezzel együtt továbbra is vallja, hogy van cigánybűnözés, a Budapest Pride-ot pedig provokációnak tartja, és főpolgármesterként betiltaná a rendezvényt.

A közmédiáról szólva Vona hangsúlyozta: ők valódi közszolgálati médiát szeretnének, mely vagy tisztán szakmai, pártoktól elzárt felület lenne, vagy politikai megegyezéssel osztanák fel benne a döntési kompetenciákat. „De ahogy most ki van sajátítva, az nem jó. Néhány év múlva nagyon ciki lesz azoknak, akik most ott dolgoznak” – jósolt a Jobbik elnöke.

Vona Gábor szerint ő vetette fel először, hogy egy miniszterelnök maximum nyolc évig tölthesse be pozícióját, bár a sajtó a Momentum tálalásában kapott rá az ötletre. A nyolcéves határidőt Vona most is szükségesnek tartja, emlékeztetett rá, hogy Orbán összességében már közel 12 évet töltött el a kormányfői poszton.

Az interjúból kiderült az is, hogy a Jobbik elnöke nem tudja fejből, mennyit költöttek pontosan a Simicska-cégek plakátfelületein megjelenő plakátokra.

Kérdésre válaszolva azonban jelezte, ha hatalomra kerülnek, akkor mindenkire vonatkozni fognak az elszámoltatással kapcsolatos jogi változások és politikai lépések, aki a szabályozás hatókörébe beletartozik – legyen az akár Simicska Lajos.

Vona megjegyezte, a jelenlegi ellenzéki pártokból senkivel sem lépnének szövetségre a 2018-as választási győzelem érdekében, bár az LMP-vel kialakult egyfajta kölcsönös tisztelet, amiért hajlandóak az értelmes vitára.

A menekültválságról szólva a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy meg kell őrizni Magyarország kulturális homogenitását, és védeni kell az országot a terrorizmustól – ebbe azonban nem fér bele, hogy másfél milliárd muszlimot gonosztevőnek állítsunk be.

„Én a magyarországi muszlimokkal nagyon jó kapcsolatban vagyok, akik ma velünk élnek, értékes tagjai a társadalomnak. Egyébként most én vagyok a magyar–török baráti tagozat elnöke. Ez is jelzi, hogy nyitott vagyok a párbeszédre, a kölcsönös megértésre. A török–magyar kapcsolatok pedig virágzóak. Bár a jelen helyzetben Erdoğan néhány lépése miatt nem egyszerű a török–magyar kapcsolatok erősítéséért dolgozni” – fogalmazott az interjúban Vona.

A pártelnök ma is őszintének tartja a Jobbikot, és korábbi radikalizmusukat – majd annak szelídülését – nem tudatos brandcserével, hanem fejlődési folyamattal magyarázza.

Mint kérdésre válaszolva megjegyezte, nem akarja kitörölni a Jobbik múltját, ahhoz az EU-s zászlóégetés is hozzátartozik. Szerinte azonban sokkal érdekesebb, hogy merre tart a Jobbik, mint az, hogy honnan jön. Nagyon kevés olyan ember és közösség van, amely nem változik az élete során – ami nem változik, az meghalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.