A BKK szerint kibertámadások érték online bérletrendszerüket

Rendszerszintű támadások érhették a BKK új online vásárlási felületét, ahol akár 50 forintért is lehetett havibérletet venni.

MTI
2017. 07. 18. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszerszintű kibertámadásoknak volt kitéve a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegy- és bérletvásárlási rendszere csütörtöki elindítása után, a rendszert sokkal biztonságosabbá tették, és nincs ok a leállítására – közölte a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szeneczey Balázs szerint a rendszer operatív működtetéséért felelős T-Systems Magyarország Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy rendszerszintű volt az a támadássorozat, amely az első két-három napon érte az online értékesítési rendszert. A társaság egy ügyben büntetőfeljelentés tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda pedig vizsgálatot indított.

A rendszer továbbra is biztonságosnak tekinthető, a városvezetést a BKK és a T-Systems úgy tájékoztatta, hogy a „rendszer leállításának nincsen oka”, továbbra is biztonságban vannak a felhasználók adatai – idézi a a főpolgármester-helyettes szavait az MTI.

A kibertámadás mellett más gondja is lehetett a BKK-nak, az online bérletvásárlási rendszerről ugyanis kiderült, hogy többféle módon kijátszható, a biztonsági rések miatt pedig egy bérletvásárlással akár több százan is utazhatnak. A hibákat és a biztonsági réseket a Közlekedő Tömeg mutatta be, arra is felhívták a figyelmet, hogy az okostelefonon elérhető applikáció több kockázatot rejt:

A tömegközlekedési blogoldal maga is demonstrálta a rendszer kijátszhatóságát, munkatársuk egy néhány óra alatt hamisított képernyővédővel tízből tízszer verte át a BKK jegyellenőreit, akik QR-kód-olvasó hiányában a monitoron látható kódot sem tudták ellenőrizni.

Az még nem egyértelmű, hogy a kibertámadás ezekre a biztonsági résekre, hibákra épült, vagy hogy éppen a támadás hatására indulhatott meg a „jóárasított” jegy- és bérletvásárlás a felületen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.