Gimnáziumok visszaszorítása: Palkovics cáfol

„Hallottam a háttéranyagról, de nem láttam” – mondta az oktatási államtitkár.

MN
2017. 07. 04. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cáfolta az oktatási államtitkár, hogy egy olyan háttéranyag alapján dolgoznák ki jövőbeni oktatási javaslataikat, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumban készítettek, és melyen arról írnak, csökkenteni kellene a gimnazisták számát. „Hallottam a háttéranyagról, de nem láttam, kismillió ilyen tanulmány készül, az újságok meg mindenfélét írnak” – jelentette ki. Palkovics „találgatásnak” nevezte erről szóló cikkünket.

Lapunk szombaton számolt be arról, hogy egy decemberi háttéranyagban az szerepel: „megítélésünk szerint a szakképzésbe lépők számát növelhetné egy ( ) kötelező jellegű felvételi rendszer, valamint a gimnáziumi keretszámok fokozatos korlátozásának bevezetése”.

Megírtuk, több javaslatot is tesz a háttéranyag, például a gimnáziumba és szakgimnáziumba jelentkezők részére kötelezően előírnának központi írásbeli felvételi vizsgát, továbbá minimális bejutási pontszámküszöböt is. Információink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentésének végső változata – az előzetes tervekkel ellentétben – nem került a kormány elé.

Arra a felvetésre, hogy a felvételi rendszeren változtatni akarnak, Palkovics az Atv.hu-nak azt mondta, erre nem azért van szükség, hogy csökkentsék a gimnazisták számát. Azt szeretnék, hogy a középiskolai felvételiken sztenderdek legyenek a követelmények – fűzte hozzá.

„Az iskolákat nem szabad a választási kampány részévé tenni” – mondta Palkovics László arra reagálva, hogy Parragh László szerint a gimnáziumoknak túl nagy az elszívó hatása, és óriási hiba szerinte, hogy a polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat, noha van olyan vidéki gimnázium, ahol 2,5 tanulmányi átlaggal indítottak első osztályt. Leszögezte, hogy nem akarnak gimnáziumot bezárni, nincs napirenden az a kérdés.

A Magyar Nemzet korábban azt is megírta, hogy Budapestre érkezett az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, a velencei bizottság küldöttsége, hogy találkozzon a magyar kormány, valamint a Közép-európai Egyetem képviselőivel. A látogatás célja, hogy a bizottság széles körben tájékozódjon, mielőtt véleményt mond a felsőoktatásról szóló törvény 2017. áprilisi – lex CEU-ként elhíresült – módosításáról – derült ki az egyetem lapunknak adott tájékoztatásából.

Palkovics ezzel kapcsolatban az Atv.hu-val közölte, a professzorok pozitív hangulatban távoztak, „meglátjuk persze, mit írnak majd ősszel a jelentésükben”. A legnagyobb eredménynek azt nevezte, hogy a velencei bizottság professzorai „most megértették, miről szól a felsőoktatási törvény módosítása”, hogy nincs szó a tanszabadság megsértéséről, hiszen van egy Közép-európai Egyetem és egy CEU, és ez két jogi személy. Arra a kérdésre válaszolva, hogy módosít-e a kormány a lex CEU-n a velencei bizottság majdani véleményének a fényében, azt mondta, nem látja az okot, hogy miért kellene hozzányúlni a törvényhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.