Gyógyszerhiány: sokan már Ausztriából rendelnek tízszeres áron

Szinte sehol nem lehet kapni a zöld hályog kezelésére használt szemcseppet. Megfelelő helyettesítő termék sincsen.

Kuslits Szonja
2017. 07. 05. 8:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csupán akadozik az ellátás a hazánkban csaknem százezer embert érintő zöld hályog kezelésére alkalmazott egyik gyógyszerből, valójában szinte sehol nem lehet kapni az országban. A betegek egy része ezért több mint tízszeres áron Ausztriából rendeli a szemcseppet – tudta meg a Magyar Nemzet. Erre azért kényszerülnek, mert sok más termékkel ellentétben ebben nincs allergiát is kiváltó tartósítószer.

Lapunk több vidéki és fővárosi gyógyszertárnál is érdeklődött arról, hogy elérhető-e az egyadagos kiszerelésű, Cosopt Uno nevű szemcsepp, amelyről korábban a gyártó azt állította: a szükségletek kétharmadát tudják fedezni. Ám ez túlzásnak tűnik, ugyanis a legtöbb patikában vagy egyáltalán nem volt ez a termék, vagy azt mondták: néhány hetente kapnak egy-két darabot, többet nem, de hamar elviszik. Pedig igény lenne rá, szinte naponta keresik a betegek a gyógyszert. Egy fővárosi patikában például már Ausztriából rendelik meg, de a támogatott 800-900 forint helyett több mint 9000 forintot kell fizetni érte.

A Cosopt Uno épp azért különleges, mert nem tartalmaz tartósítószert; az azonnali felhasználású csomagolás miatt nincs rá szükség. Ám a nagyobb, tégelyes kiszerelésű Cosopt szemcseppben van tartósító. Szakértők úgy tájékoztatták lapunkat, e terméken kívül egyetlen, tartósítószer-mentes gyógyszert forgalmaznak a magyar piacon, ez a Taflotan, ám abból is csak egy-egy darab található a gyógyszertárakban, és ha valaki Cosopt Uno helyett azt kéri, új receptet kell felíratnia, mert más a hatóanyaga. A Cosopt Unónak a gyógyszerészek szerint nincs a patikákban ugyanarra a receptre kiadható helyettesítője. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója, egyetemi tanár arról beszélt lapunknak: sokat számít, hogy egy zöld hályogra felírt szemcsepp tartalmaz-e tartósítószert vagy nem.

Minden tartósítószer befolyásolhatja a szaruhártya hámjának állapotát, szárazszem-szindrómát okozhat, valamint más érzékenységet, fájdalmat, viszketést, könnyezést is kiválthat. Minél természetesebb anyagok vannak a szemcseppben, annál jobb – mondta Nagy Zoltán Zsolt.

A helyzet azoknál a betegeknél lehet kifejezetten problémás, akiknél a tartósítószerre allergia alakul ki, hiszen ez is előfordulhat. A szakember szerint ilyenkor az egyetlen lehetőség más típusú, de tartósítószert tartalmazó gyógyszert felírni, ha egy korábban alkalmazott szernél érzékenyen reagált a beteg egy összetevőre.

Nagy Zoltán Zsolt kifejtette, az volna a legjobb, ha rendelkezésre állna olyan és akkora mennyiségű tartósítószer nélküli szemcsepp, amekkora igény mutatkozik a betegek részéről, azonban értesüléseink szerint úgy tűnik, ez nem várható a közeljövőben.

Korábban sok magyar gyártású szemcseppet vontak ki a forgalomból, hiába tiltakozott a szakma. A betegek számára így egyre nehezebb megfelelő kezelést találni. Vannak, akiknek nem is szemcseppet kell alkalmazniuk, hanem vízhajtó tablettát szedniük, ami másodlagosan csökkenti a szemnyomást – tudtuk meg az igazgatótól. A betegség egyébként hazánkban százezer embert érint, tehát sokaknak okoz napi problémát a gyógyszerhiány.

Kerestük a szemcsepp forgalmazóját, érdeklődtünk, lehet-e elegendő mennyiséget rendelni hazánkban a Cosopt Uno szemcseppből, és milyen hasonló hatóanyagú gyógyszert válthat ki a beteg a patikában. Kérdéseinkre azonban mindössze annyit reagáltak: az említett készítmény mellett a Cosopt szemcsepp is forgalomban van, ami hatóanyag-tartalmát és adagolását tekintve megegyezik a Cosopt Unóval, azzal a különbséggel, hogy van benne tartósítószer.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján megtalálható azoknak a termékeknek a listája, amelyekből átmeneti termékhiány van, erről ugyanis kötelesek tájékoztatni a lakosságot, de ezen a Cosopt Uno egyáltalán nem szerepel. Pedig a lista tegnap frissült utoljára, és a termékből már májusban sem volt elegendő. Az élelmezés-egészségügyi intézetet háromszor is kerestük a témában az elmúlt három hétben, de kérdéseinkre nem érkezett válasz.

A zöld hályog, más néven glaukóma jelenleg nem gyógyítható, a diagnosztizált állapotot szinten lehet tartani, például szemcseppes kezeléssel. Jellemző tünete a normál szemnyomás megemelkedése, ami jelentősen károsíthatja a szemideget.

Korábban már beszámoltunk arról: hiába kommunikálja a gyógyszerhatóság, hogy megoldott a betegek hazai ellátása, valójában több, életminőséget meghatározó termékből is hiány mutatkozik. Ráadásul ez évek óta fennálló probléma, ami határozottan megnehezíti a betegek és a gyógyszerészek mindennapjait – erről lapunknak Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész beszélt. A szakember úgy véli, annak ellenére, hogy sokkal több gyógyszer érhető el most, mint 15 éve, jóval nagyobb a hiány, mint abban az időben, és sok konfliktus születik olyan okokból, hogy a beteg nem akar helyettesítő terméket vásárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.