Káosz a Sportkórház költözése körül: menniük kell, de nincs hova

Június 30-ig kellett volna elhagyni az Alkotás utcát, de a Karolina úti új telephely távolról sincs kész.

Kuslits Szonja
2017. 07. 04. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kellett volna hivatalosan június 30-ig kiköltöznie a Sportkórháznak a fővárosban az Alkotás utcai telephelyről, és egy 2015-ben bejelentett fejlesztés miatt átadnia a területet a Testnevelési Egyetemnek, erre máig nem került sor. Sőt, ahogy a munkálatok haladnak, jelentős késés várható, a betegek pedig időpontot kérhetnek ugyan, de azt nem tudják nekik megmondani, hogy egyáltalán hova kell majd menniük a vizsgálatra – tudta meg a Magyar Nemzet.

Még márciusban jelentették be: a kormány döntése szerint az Országos Sportegészségügyi Intézet, vagyis a Sportkórház a volt Ortopédiai Klinika épületébe költözik a Karolina út 27. szám alá. Az ingatlan felújítására és fejlesztésére pedig tízmilliárd forintot különít majd el 2019-ig a kormány. A költözési határidő június 30. volt, de aznap a volt klinika épületébe még csak bemenni sem lehetett. A felújítás folyamata olyannyira el van maradva, hogy az épület egy részéből egyelőre a törmeléket hordják ki a munkások a járdán álló konténerekbe. Lapunk kérdésére két munkás elmondta: nem tudnak arról, hogy lenne az intézményben betegellátás, egyelőre az Alkotás utcai telephelyen látják el a pácienseket. Arra a kérdésre, mikorra várható, hogy elkészülnek a munkával, úgy válaszoltak: a költözés még jó ideig eltarthat, jelenleg a felújítás zajlik, mint mondták, egyelőre „minden szanaszét van”, és az sem biztos, hogy idén elkészülnek.

Amikor időpontot szerettünk volna kérni az egyik szakrendelésre, azt a tájékoztatást kaptunk, hogy időpontot tudnak adni ugyan, de azt még senki sem tudja, mikortól lesznek az új épületben, így a betegeknek azt javasolják, még a vizsgálat/konzultáció előtt telefonáljanak további tájékoztatásért.

A Sportkórház állapotát ismerő forrásunk szerint egyébként a kórháznak vannak már olyan épületei, amelyeket átadtak a Testnevelési Egyetemnek. Ezekben a könnyebben mozdítható egységek, például a gazdasági osztály, a pénzügy, illetve az adminisztráció voltak. Egy részük már átköltözött a Karolina úti, elkészült irodákba, de sokan még az Alkotás utcában dolgoznak, a betegellátás is ott zajlik.

A Sportkórháznál abban bíztak korábban, hogy augusztus 15-ig kapnak haladékot, de most úgy tűnik, július végéig költözniük kell. Erről azonban hivatalos, nyilvánosan elérhető friss szerződést vagy szerződésmódosítást nem találtunk, így továbbra is a június 30-i dátum van érvényben.

Egyelőre annyi biztos: utoljára a rendelők, a fekvőbetegrészlegek és a műtők költöznek majd. Előfordulhat, hogy a költözés miatt lesz némi fennakadás a műtéti időpontokban is, ami néhány napos leállást okozhat, de mivel a Sportkórházban többségében előre tervezett beavatkozásokat végeznek, ez nem kelt majd nagyobb fennakadást. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy a jelenlegi állapotokat figyelembe véve augusztusra hogyan lesz üzemképes a Karolina úti telephely.

Az ügyben kerestük a Sportkórházat is, de kérdéseinkre nem érkezett válasz. A költözésért miniszteri biztosként felelős Berkes István korábban arról beszélt: a Karolina úti tömbépület egyik előnye, hogy alapterülete nagyobb, mint a Sportkórház eddigi épületegyüttese összesen.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig márciusban a többi között azzal indokolta a milliárdos fejlesztéseket, hogy a lakosságban 15 százalékra növekedett a rendszeresen sportolók aránya, 16 kiemelt sportágnál pedig megközelítőleg 66 százalékos növekedés történt a versenyengedéllyel bíró sportolók létszámában. Hasonló a növekedés aránya a húsz felzárkóztatási sportág esetében is, míg az öt látványcsapatsportágnál mindez eléri a 72 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.