Nemzetbiztonsági kockázatot lát, és vizsgálódna Botka

Két parlamenti bizottságot is összehívatna a nyár közepén az MSZP, de kicsi az esély, hogy ez összejön.

Katona Mariann
2017. 07. 20. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülését szeretné összehívatni az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Botka László négy, a sajtóban már megjelent okot említett, amely szerinte bizonyítja, hogy „Orbán Viktor seftel Magyarország és a magyar emberek biztonságával”, ezért tartja fontosnak, hogy a bizottságok tisztázzák az ügyet. 

Az első ezek közül a legutóbbi nemzeti konzultáció internetes felületén futott orosz kód kérdése, amellyel szerinte személyes adatok juthattak el idegen hatalomhoz. Ehhez hasonlónak nevezte a vizes vb-re tervezett azeri wifit, amely állítólag ugyancsak képes lett volna hozzáférni a felhasználók egyes személyes adataihoz. Botka László idesorolta azt is, hogy a „terroristákat pénzelő és Orbán Viktor családjával is üzletelő” Ghaith Pharaonról a napokban kiderült, hogy honosítási papírokat adott be. Végül azt a sajtóértesülést említette, amely szerint a NATO-tagállamok már nem osztanak meg érzékeny információkat hazánkkal az orosz titkosszolgálatok magyarországi tevékenysége miatt.

Botka László szerint habár a miniszterelnök napi szinten beszél a biztonság fontosságáról, ez a négy eset mutatja, hogy kiszolgáltatja hazánkat idegen hatalmaknak, idegen érdekeknek.

A két bizottság együttes ülésének összehívása egyébként igencsak kétséges. A nemzetbiztonságit ugyan a szintén MSZP-s Molnár Zsolt vezeti, a honvédelmit a fideszes Kósa Lajos. Amennyiben mégis összejönne, Botka László szerint meg kellene hallgatni minden olyan kormányzati tisztségviselőt, akinek az említett négy ügyben konkrét információja van.

Molnár  ugyanakkor már döntött a nemzetbiztonsági bizottság összehívásáról, július 31-én tárgyalnák meg a vizes világbajnokság tapasztalatait, valamint az orosz és azeri wifi ügyét, értesült az MTI.

Emellett tájékoztatást kérnek a Politico című lapban megjelent információkról - amelyekre mások mellett Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja is felhívta a figyelmet - miszerint Magyarország és a NATO között minimálisra szűkült az információáramlás az utóbbi bizalomhiánya révén.

Molnár Zsolt közlése szerint Szél Bernadettel, a bizottság LMP-s tagjával közösen kezdeményezik annak megtárgyalását, hogy az Orosz-Szerb Humanitárius Központ képzésén miért és mely civil szervezetek vehettek részt.

Szél Bernadett, a LMP társelnök-frakcióvezetője, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja keddi közleményében írt arról, hogy sajtóértesülések szerint az Orosz-Szerb Humanitárius Központ vezetése a szerbiai Nis környékén magyar humanitárius szervezetnek tartott továbbképzést, ám a továbbképzés tartalma egyértelműen nem derült ki.

Az LMP álláspontja szerint rendkívül komoly nemzetbiztonsági aggályokat vet fel, hogy az Orosz-Szerb Humanitárius Központot a régió szakszolgálatai az orosz titkosszolgálat fedőszervezetének tartják. Szél Bernadett a közleményében szorgalmazta, hogy a szakszolgálatok, valamint a kormány indítson vizsgálatot az ügyben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.