Pénzügyi akadémiát hoz létre a budapesti tőzsde

Újabb oktatási intézménnyel bővül majd az MNB oktatási birodalma.

MTI
2017. 07. 11. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesti Pénzügyi Akadémia (BPA) Zrt. néven, 80 millió forint alaptőkével leányvállalatot hoz létre a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), az oktatással foglalkozó cég várhatóan már ősszel megkezdheti tevékenységét – derül ki a BÉT igazgatóságának a tőzsde július 27-ére összehívott rendkívüli közgyűléséhez készült előterjesztéséből.

Ezzel újabb egységgel bővül majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közvetett módon fenntartott oktatási intézmények száma, ugyanis a BÉT az MNB 81,35 százalékos tulajdonában van.

A jegybanki Pallasz Athéné Egyetem a Kecskeméti Főiskola és az évek óta komoly hallgatóhiánnyal küzdő Szolnoki Főiskola integrálásával tavaly július 1-jén jött létre. Most még négy – a szolnoki gazdálkodási, valamint a kecskeméti műszaki-informatikai, kertészeti és pedagógusképző – karral működik, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványa azonban komoly összegekkel támogatta a kecskeméti közgazdászképzés beindítását, az ott tanulóknak ösztöndíjat biztosít, a tervek között egy új gazdasági kar létrehozása is szerepel.

Az új campus megépítését szintén a jegybanki alapítványok finanszírozzák, az oktatási épület 2018 nyarára készülhet el, a hatalmas egyetemi negyedet az eredeti becslések szerint 15 milliárd forintból húzzák majd fel.

A BÉT-igazgatóság a közgyűlés számára készült előterjesztésben kifejti, hogy az oktatás nem része a BÉT alaptevékenységének, de a tőzsde vezetősége a nemzetközi példák alapján úgy gondolja, hogy a tőkepiac fejlesztése hatékonyabban valósítható meg, ha a pénzügyi kultúra széles körű, de elsősorban szakmai szereplőknek szóló fejlesztése is megvalósul.

Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a BÉT egy új cég létrehozásával erősítse pénz- és tőkepiaci képzési tevékenységét, az új leányvállalat szerezze meg a képzések megtartásához szükséges hatósági, OKJ-s és egyéb felnőttképzési engedélyeket. Mivel azonban az oktatás nem szorosan vett tőzsdei feladat, érdemes a tevékenységet kiszervezni, és a képzési intézményt a tőzsde oktatási céljainál szélesebb szolgáltatási körrel, különállóan működtetni, és maximálisan kihasználni, hogy a BÉT áll az intézmény mögött.

A kiterjesztett oktatási tevékenységgel foglalkozó cég üzleti terve szerint 2017 utolsó negyedéve és a rákövetkező öt teljes év 10 százalékos tőkeköltség mellett 172 millió forintos nettó aktuális piaci tőkeértéket eredményez. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a BPA munkatársainak a BÉT fog irodai munkaterületet biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.